To je to što me zanima!

Komemoracija u Srebrenici: Pokop 175 žrtava genocida

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je uoči obilježavanja 19. obljetnice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici ponovo zanijekao takvu kvalifikaciju zločina
Vidi originalni članak

U Srebrenici će se održati središnja komemoracija u povodu 19. godišnjice genocida što su ga u srpnju 1995. počinile snage bosanskih Srba pod zapovjedništvom Ratka Mladića. Tada je ubijeno više od osam tisuća Bošnjaka. 

Na groblju kompleksa memorijalnog centra u Potočarima bit će pokopani posmrtni ostaci 175 žrtava pronađenih u masovnim grobnicama i identificiranih, javlja HRT.

Od 2003. godine kada je otvoren memorijalni kompleks u Srebrenici ondje je do sada pokopano 6.066 žrtava.

Dodik zanijekao genocid u Srebrenici

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je uoči obilježavanja 19. obljetnice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici ponovo zanijekao takvu kvalifikaciju ovog zločina unatoč činjenici da je ona potvrđena presudama Međunarodnog suda pravde (ICJ) i Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

- Nemoguće je prihvatiti kvalifikaciju genocida samo zato što to misle (predsjedatelj Predsjedništva BiH) Bakir Izetbegović ili neki od stranaca koji su požurili da daju tu vrstu kvalifikacije - izjavio je Dodik.


Idi na 24sata

Komentari 112

  • Corleone-1 12.07.2014.

    Za sve sto pricaju i pisu bolje je knjigu u ruke i ne sramotite se ! Vidim da se dobro upuceni u historiju. Pocetkom rata svi gradovi u istocnoj Bosni su okupirani narod je pobijen i u bijegu jedni su otisli preko granice a drugi su zavrsili u Srebrenici. A to jeste Zvornik,Zepa,Bratunac,Konjevic Polje,Vlasenica itd.Tu nema manipulacije to je bila enklava zasticena zona!!! To sto su susjedi preko Drinski radili nama to su isto radili i u Bosni i jos gore i stravicnije!! Zali boze oni majki zena djece i stari sto su ostali bez naj miliji.. Sad su svi pametni ko je kriv, a to se zna pola Srbije i jedan manji % Hrvata je u Haggu. Prema tom treba da sutimo mi Hrvati smo bili za podijelu Bosne al to nije islo nikako u nasu korist..

  • Corleone-1 12.07.2014.

    Citam i cudim se!! Kako smo mogli da pridobijemo susjede iz Bosne da imamo zajednicku drzavu !? Nas bivsi a tadasnji presijednik Tudjman je imao tajne sastanke sa Milosevicem kako Bosnu da podijele... Tu nema komentara jad i bijeda.. Zali boze zrtava raseljeni i jos uvijek bacamo krivicu jedni na druge.. Mi velicamo Haske optuzenike umijesto znase ko zavrsi u nekom zatvoru ko je on!!!!!!!!!!

  • skyfall01 11.07.2014.

    Iz krvi i bola niknut će cvijeće, ali nikada narod zaboraviti NEĆE!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare