To je to što me zanima!

Kontroverzni turski vođa kulta dobio rekordnih 8658 godina zatvora: Osuđeni i sljedbenici

Adnan Oktar osuđen je zbog vođenja kriminalne organizacije, seksualnog zlostavljanja, uskraćivanja prava na obrazovanje, mučenja, otmice i nezakonitog pohranjivanja osobnih podataka
Vidi originalni članak

Sud u Istanbulu izrekao je jednu od najdužih zatvorskih kazni na svijetu Adnanu Oktaru, turskom televizijskom evanđelistu koji je vodio kult umiješan u dugačak popis zločina, piše Daily Sabah. Na posljednjem ročištu, u ponovljenom suđenju u srijedu, Oktaru i još 14 optuženika izrečeno je po 8658 godina zatvora.

Iako sadašnje kazne nisu premašile zatvorske kazne koje je sud izrekao u ranijim ročištima, a to je bilo 9803 godina i šest mjeseci i dalje su jedne od najdužih u zemlji i svijetu.

'OVO JE ODVRATNO' Skandalozno! Weinstein ju je silovao, a na sudu je tražili da pokaže kako glumi orgazam

Prva presuda u procesu protiv Oktara i njegovih sljedbenika objavljena je u siječnju 2021. Žalbeni sud ukinuo je presudu navodeći pravne nedostatke i naložio ponovno suđenje. Presudom Žalbenog suda otvoren je put za 68 optuženika koji će zbog vremena provedenog u pritvoru do suđenja i drugih čimbenika izaći na slobodu, dok je Oktaru i njegovim bliskim suradnicima sud odredio produljeni pritvor.

Tužitelji su uložili žalbu na presudu za oslobađanje, a 61 optuženika koji su pušteni na slobodu ponovno je pritvoreno kada je sud prihvatio prigovor. Uhićeno je njih 50, a ponovljeno suđenje trajalo je od početka 2022.

POŽAR U CENTRU Novi šok u Istanbulu: Gorjelo više auta, čule su se eksplozije

U srijedu su suci dali svoju posljednju riječ o sudbini 215 optuženika, uključujući 72 u pritvoru, srušivši nade Oktara koji je bio uvjeren da će biti pušten, prema njegovim izjavama na ranijim ročištima. Ovaj put Oktar je osuđen na 891 godinu zatvora zbog vođenja kriminalne organizacije, seksualnog zlostavljanja, uskraćivanja prava na obrazovanje, mučenja, otmice i nezakonitog pohranjivanja osobnih podataka.

Oktar je ukupno osuđen na 8658 godina uz obrazloženje suda da bi kao vođa kulta trebao biti osuđen i za zločine koje su počinili njegovi sljedbenici.

Optužnica protiv Oktara i ostalih, predstavljena sudu u rujnu, tereti ih za vođenje oružane organizacije, iskorištavajući vjerske osjećaje. Optuženi su za prikupljanje obavještajnih informacija i klevetanje članova kulta koji su željeli s njima prekinuti bilo kakve veze

Oktar je optužen i za sustavno seksualno zlostavljanje pripadnika kulta te prikupljanje privatnih podataka o poznatim imenima, od političara do novinara.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • IvicaStimac 20.11.2022.

    Imam nešto tanko mišljenje o pravosuđu uopće, a Erdoganovo, Putinovo i HR-ovo da i ne spominjemo.

  • 17.11.2022.

    I Jehovine svjedoke treba, koliko moraš bit labilna da uđeš u sektu?

  • reno1 17.11.2022.

    najluda kazna je kod nas kada su oslobodjeni krimosi ima tog primjera koliko hoces a ova kazna je postena i pravedna

Komentiraj...
Vidi sve komentare