To je to što me zanima!

Konzervativcima apsolutna većina, Brexit krajem siječnja

Konzervativci Borisa Johnsona na parlamentarnim su izborima u Velikoj Britaniji osvojili su najmanje 354 mandata, dovoljno da osiguraju apsolutnu većinu i da Johnson ostane premijer
Vidi originalni članak

U svojem prvom istupu nakon objave prvih rezultata, Boris Johnson je izjavio kako se radi o povijesnoj pobjedi koja će mu omogućiti da poštuje volju britanskog naroda i izvede Veliku Britaniju iz EU. 

- Želim zahvaliti svima koji su izašli na izbore koji su se na kraju pokazali povijesnima. To nama, ovoj novoj vladi, da poštujemo demokratsku želju britanskog naroda da poboljšamo ovu zemlju i ostvarimo sve njene potencijale. I to je ono što ćemo učiniti i počet ćemo već sutra. U biti - danas, rekao je dobro raspoloženi Boris Johnson. 

Bivši predsjednik parlamenta, John Bercow, rekao je kako se radi o apsolutno dramatičnoj pobjedi Borisa Johnsona, ako se rezultati pokažu točnima, te kako će mu dati kredibilitet da provede Brexit do kraja siječnja 2020. godine, prenosi N1.

S druge strane, Laburistička stranka ostvarila je vjerojatno najgori rezultat otprije Drugog svjetskog rata, odnosno od 1935. godine. Jeremy Corbyn izjavio je da je ovo bila razočaravajuća noć za laburiste te kako se on na sljedećim izborima sigurno neće natjecati. 

John McDonnell, drugi čovjek laburista, objasnio je da su rezultati za njih krajnje razočaravajući te ih je pripisao 'zamoru Brexitom'. 

- Čini se da je tema Brexita prevladala, to je velikim dijelom zamor Brexitom. Ljudi već jednom žele završiti s tim, objasnio je. 

KAKAV MANEVAR 'O jeb** ti!': Johnson je pred novinarima zbrisao u hladnjaču

Johnsonov uspjeh utjecao na rast funte

Financijska tržišta su nakon prvih procjena da je Boris Johnson osvojio 'udobnu' većinu reagirala rastom vrijednosti britanske funte. Funta je u četvrtak zabilježila najveći rast vrijednosti prema dolaru od svibnja 2018. i prema euru od srpnja 2016, piše N1.

Oko 23.00 sata po srednjoeuropskom vremenu funta je skočila za 2,34 posto prema dolaru, na 1,3469 dolara i za 1,93 posto prema europskoj valuti, na 82,97 penija za euro.

Više uskoro...

Idi na 24sata

Komentari 195

  • mily 13.12.2019.

    ovo je početak kraja EU

  • zx10r 13.12.2019.

    Greata na aparatima

  • 13.12.2019.

    Krenuo raspad ove nakaradne masonske tvorevine pod nazivom EU. Nezaustavljivo. Bogu hvala. Samo suvereni narodi u miru i zajedničkom interesu i razumjevanju, mogu stvarati zajednice u kojima će se svi osječati dobro. Ovo je okupacija, nametanje. Boli me briga kaj misli mrgud Merkl ili pajac Macron. Treba ih pomest sa pozornice. Pomest će se sami.

Komentiraj...
Vidi sve komentare