To je to što me zanima!

Kraj fašnika: Šibenik zapalio Krnju, a Samobor svog Princa

I ove su godine maškarani iskoristili i posljednji trenutak za fašničko 'feštanje'. Maskiranih povorki bilo je u utorak u Šibeniku, Samoboru i na Murteru, gdje su se maškare još jednom dobro provele. Bilo je i vatre
Vidi originalni članak

Dugačka kolona maskiranih ljudi, u kojoj je bilo svih uzrasta, ali najviše djece, prošetalo je centrom Šibenika. Svake godine Šibenčani biraju glavnog krivca za sve probleme grada - 'Krnju', kojemu povorka sudi i određuje kaznu. Iako je u cijeloj priči najvažnije dobro se zabaviti, Šibenčani nisu bili (pre)zadovoljni ovogodišnjim odabirom 'Krnje' - Goranom Radmanom. Većini ljudi, kažu mnogi, nije bilo jasno zašto je baš on ovogodišnji 'Krnjo'.

POGLEDAJTE VIDEO: Spalili 'Krnju' i 'Princa' i odlično se zabavili

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Na otoku Murteru nisu nikoga palili, a da jesu, to bi izazvalo velike probleme. Naime, centrom se prošetala povorka u kojoj je bilo mnogo Drvobradaša. Murter je bio okupiran maškarama, a iako je bilo puno djece, odrasli se nisu propustili jako dobro zabaviti.

Jedan od najljepših hrvatskih fašnika svakako je onaj u Samoboru. Ove je godine to bio čak 190. po redu, a ideja mu je uvijek ista. Osim dobre zabave pod maskama, izvor smijeha je uvijek i maskirana satira, koja ima ulogu kritizirati sve negativno u državi i društvu. Gotovo redovito, radi se o državnoj vlasti. Tradicija nalaže i spaljivanje glavne maskote - 'Princa Fašnika'.

Da je 'fašničkoj fešti' došao kraj govori nam i Čista srijeda ili Pepelnica, odnosno spomendan kojim započinje razdoblje korizme. Ukratko, od danas do Uskrsa samo je četrdeset dana.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare