To je to što me zanima!

Krali katalizatore s auta - od njih izrađuju čak i proteze

Kradljivci su preko svog partnera prodavali katalizatore, koje je ovaj otkupljivao iako je znao da su ukradeni
Vidi originalni članak

Opatijska je policija u suradnji s kolegama iz Krka provela kriminalističko istraživanje nad trojicom hrvatskih državljana, starosti 32, 38 i 52 godine, a koji su se udružili kako bi protupravno stekli imovinsku korist.

Policija tako tereti 32 i 38-godišnjaka da su tijekom prosinca prošle godine u više navrata provalili u prostore auto otpada na širem području Matulja, te u nekoliko mjesta na području otoka Krka i tamo demontirali i otuđili dijelove ispušnog sustava, odnosno nekoliko desetaka komada katalizatora, pri čemu su vlasnici obrta oštećeni za oko 60.000 kuna. 

Dio otuđenih predmeta pronađen je i vraćen vlasnicima, a po završetku kriminalističkog istraživanja dvojac je kazneno prijavljen za osam teških krađa, od kojih jednu u pokušaju.

Njihovog 52-godišnjeg partnera policija pak sumnjiči da je otkupljivao spomenute katalizatore, iako je znao da su ukradeni, pa je kazneno prijavljen za pet kaznenih djela prikrivanja. 

NEMAJU MILOSTI Gdje će im duša: Kradu čaše, milodare, ali i darove za djecu

Inače, 24sata je ranije pisao o serijskim krađama katalizatora u Zagrebu. Kradljivci su skidali katalizatore nekakvom pilom na baterije ili na akumulator. Za krađu im je trebalo svega nekoliko minuta.

Austrijska policija je prije nekoliko godina uhitila srpsku bandu koja je s više od 550 auta u Austriji ukrala katalizatore. 

Električnim su kliještima skidali katalizatore na koje su se namjerili jer sadrže plemenite metale poput paladija, rodija, platine te se uhodanim kanalima ‘izvoze’ u Italiju gdje služe za izradu zubnih proteza. 

Čak je i Europski policijski ured (EUROPOL) tada zabilježio najviše krađa katalizatora na kombijima, terencima koji su povišeni te se lopovu lakše zavući pod vozilo, no nisu izostale ni krađe katalizatora na obiteljskim autima. 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Dnodnaportal 07.01.2020.

    Niti su na slikama katalizatori takoder niti elektricna kljesta Malo da se educira novinar

Komentiraj...
Vidi sve komentare