To je to što me zanima!

Dominika razorena: Prepušteni smo na milost i nemilost Mariji

Ukoliko ostane pri sadašnjoj snazi, uragan Maria će biti najjača oluja koja će pogoditi Portoriko u 85 godina. Premijer karipske države kaže da su krov izgubili gotovi svi
Vidi originalni članak

Zasad smo izgubili sve što novac može kupiti i zamijeniti. Moj najveći strah za ovo jutro je da ćemo ga dočekati uz vijesti o ozbiljnim ozljedama i mogućim smrtima kao posljedicama odrona zemlje koje je uzrokovala jaka kiša. Zasad je vjetar odnio krov svake osobe s kojom sam stupio u kontakt. Odmah ujutro krećemo u potragu za ozlijeđenima i zarobljenima u ostacima kuća, napisao je premijer Dominike Roosevelt Skerrit, koji je i sam gotovo stradao.

POGLEDAJTE VIDEO:

 

POGLEDAJTE VIDEO: Što je Irma ostavila iza sebe

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Četvrti veliki uragan ove godine Maria, prerastao je u noći u oluju pete kategorije, prolazeći kroz istočne Karibe na putu prema Portoriku, s maksimalnim udarima vjetra od 260 kilometara na sat, izvijestio je američki centar za uragane. Rano jutros, objavili su, uragan je oslabio na kategoriju četiri, ali je i dalje jako opasan.

Središte oluje, opisano kao potencijalno katastrofalno, bilo je udaljeno oko 72 km jugoistočno od Dominike, šumovite bivše britanske kolonije na istočnom Karibima, na pola puta između francuskih otoka Guadeloupe na sjeveru i Martiniquea na jugu.

Premijer Dominike Roosvevelt Skerrit, objavio je na Facebooku da mu je uragan Maria odnio krov kuće te da je u teškim trenucima napisao kako je sada prepušten "milosti i nemilosti" uragana. Ubrzo su ga spasili.

Premijer karipske države napisao je ranije kako do njega dolaze izvještaji o "sveopćem razaranju". Američki Nacionalni centar za praćenje uragana izvijestio je da se na otoku Dominika radi o značajnoj šteti.

Stanovnici nekih karipskih država već su napustili svoje domove.

Maria bi trebala proći 16 kilometara od otoka Sveti Križ, koji je izbjegao većinu udara Irme 6. rujna. Na otoku živi oko 55.000 ljudi. Očekuje se najjači udar od Huga, uragana 4. kategorije koji je taj otok pogodio 1989.

Maria bi trebala izazvati olujne poplave 2,7 metara više od uobičajene plime.

Portoriko, gdje živi 3,4 milijuna stanovnika, otvorio je skloništa i počeo uklanjati dizalice koje bi oluja mogla srušiti, dok stanovnici nabavljaju daske, vodu i drugu potrepštine.

Maria je 13. oluja na Atlantiku ove godine, sedmi uragan ove sezone i četvrti veliki uragan jači od 3. kategorije - nakon Harveyja, Irme i Josea. Svi ovi podaci iznad prosjeka su za tipičnu sezonu, koja je otprilike tek na polovici.

Idi na 24sata

Komentari 71

  • Mille_1 19.09.2017.

    Šteta Dominice. Prekrasan otok sa 365 rijeka te izvanrednom ponudom za ronjenje na južnom dijelu otoka. Vrlo siromašni i prije Marije. Lokalci kažu da je to jedini otok koji bi Kolumbo odmah prepoznao da se nekim čudom sada vratimu to područje.

  • DinnKoKurić 19.09.2017.

    ne znam sta je ova portorikanska ili dominikanska sirotinja skrivila kad tako pisete, bogse naljutio, majka priroda uzvrac audarac i u tom smislu.... vidite da ljudi nemaju para ni da kucu naprave, sve od dasaka i spreploce, pa i povjetaras moze ostetiti kamol uragan.. kod nas bi qrac odnio, mozda malo krova samo i poneko stablo

  • antemilica 19.09.2017.

    ja sam mslio da se prirodne katastrofe desavaju samo u banana drzavi Hrvatskoj,zato jer su veliki Hrvati i domoljubi pokrali sve sto se je pokrasti dalo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare