To je to što me zanima!

Krivi gumb? Slučajno izrešetao i uništio avion od 160 mil. kn!

Tehničar je slučajno aktivirao strojnicu na F-16 u hangaru u bazi Florennes koja je izrešetala identičan borbeni avion parkiran preko puta. Eksplodirao je i izgorio, a dvojica tehničara su ozlijeđena
Vidi originalni članak

Borbeni avion vrijedan oko 19 milijuna funti (više od 160 milijuna kuna) eksplodirao je u četvrtak u vojnoj bazi Florennes u Belgiji nakon što je tehničar tijekom održavanja letjelice slučajno otvorio vatru iz strojnice na drugom zrakoplovu parkiranom u hangaru preko puta. 

Riječ je o lovcu F-16 Falcon koji je nakon slučajne pucnjave eksplodirao i u potpunosti izgorio, a još jedan parkiran kraj njega je oštećen, piše sudinfo.be.

U eksploziji su ozlijeđena dvojica tehničara. Prema izvješću, osoblje za održavanje zrakoplova popravljalo je F-16 koji je bio parkiran u hangaru nedaleko od kontrolnog tornja u bazi.

Tehničar je slučajno aktivirao strojnice na zrakoplovu koje ispaljuju do 6.000 metaka u minuti i standardna su oprema na borbenim avionima ovog tipa. Letjelica iz kojoj je zapucano je neposredno prije bila napunjena gorivom, kao i letjelica koja je uništena. Obje su trebale poletjeti na misiju. 

Požar nakon eksplozije gasilo je oko 30 vatrogasaca. 

Borbeni avion F-16 Falcon prva je razvila američka vojska, a danas ga koriste zračne snage 28 zemalja. Falcon proizvodi tvrtka Lockheed Martin, a letjelica može postići brzinu od gotovo 2.500 kilometara na sat, odnosno veću od dva maha. Belgijska vojska raspolaže s ukupno 60 F-16 lovaca, od čega ih se 48 koristi u NATO misijama. 

Idi na 24sata

Komentari 90

  • boogalo 15.10.2018.

    Hmm, po logici Plenkovica, to je sad vrhunski avion, sad moze fino zrak prolazit kroz njega bez otpora, a da su ga ostavili da jos malo gori, postao bi i nevidljiv...Plenki kupuj to odmah

  • papajaoo7 15.10.2018.

    Kažu "avion koji vrijedi 19 miliona funti" cca 20 miliona Eura. Naši platili ili će platiti 500 miliona eura za 12 komada, to je cca 41,66 miliona eura po komadu. Jest piše da je uračunato naoružanje i obuka u cijenu, ali brate malo mi prevelik disparitet cijene. I f16 max brzina je 2 maha oko 2120 km/h nikako 2500. Avioni koji idu preko 2.2+ maha su već kategorija za sebe!

  • nori 🖖 15.10.2018.

    Jeli bilo baš slučajno !?

Komentiraj...
Vidi sve komentare