To je to što me zanima!

Kuhari su traženi i odlično plaćeni, a sve ih je manje

Prema portalu MojaPlaća.hr, prosječna plaća kuhara u Hrvatskoj je 4.884 kune. Međutim, u sezoni potražnja za kuharima vrtoglavo raste, a kako kuhara nema dovoljno, neki poslodavci nude plaću i do 15.000 kuna mjesečno
Vidi originalni članak

Plaće kuhara variraju ovisno o kojoj poziciji se radi. Kao pomoćni kuhar možete dobiti plaću i do 7 tisuća kuna mjesečno, a glavni kuhari čak i duplo. Sezonski posao kuhara super je i zbog toga što radite uglavnom nekoliko mjeseci dok traje sezona, a ostatak godine ste slobodni. Upravo takvo iskustvo imala je Slavica koja je na početku svoje kulinarske karijere radila kao sezonac u Dalmaciji:

- Godinama sam radila u restoranima na Jadranu i to je bilo super. Pola godine sam bila na moru, radila, kupala se i uživala, a kad je sezona završila, vratila bih se u Zagreb gdje bih provela zimu i dio proljeća. Jednom sam upisala i tečaj njemačkog jezika pa sam iskoristila vrijeme bez posla učeći, no ponekad je bilo i honorarnih poslova koje sam znala prihvatiti da dodatno zaradim - kazala je Slavica.

Zarađuj i uživaj na moru

Također, Slavica ističe kako je svaki sezonski posao odličan za mlade ljude koji žele zaraditi, ali i provesti ljeto na moru, dok ostatak godine mogu putovati ili baviti se nečim što ih zanima. - Upoznala sam puno ljudi koji su, kao i ja, radili samo tijekom sezone i znam da je većina njih radila samo zato kako bi tijekom zime mogli putovati i uživati dok se da. Kasnije smo se svi mi zaposlili negdje za stalno, jer nisi više mlad pa ti se baš i ne da puno putovati i izlaziti - kazala je uz smijeh. 

Prekvalifikacije i tečajevi

Ako i niste završili srednju školu za kuhara, ne znači da se ne možete kasnije prekvalificirati. Neka pučka učilišta nude prekvalifikaciju za strukovna zanimanja pa tako u POU Zagreb možete upisati srednju školu za kuhara u trajanju od 3 godine. U Ugostiteljsko-turističkom učilištu prekvalifikacija traje između 6 i 12 mjeseci, kao i u POU Novska gdje prekvalifikacija također traje 6 mjeseci. U Rijeci prekvalifikaciju nudi Narodno učilište, a u Osijeku Ugostiteljsko-turistička škola. U gotovo svakom gradu prekvalifikacije su moguće u sklopu pojedinih obrazovnih ustanova, a moguća je i putem Zavoda za zapošljavanje, samo je potrebno raspitati se.

Tu su i sve popularniji tečajevi kuhanja, od onih jednodnevnih i onih za početnike pa sve do specijaliziranih i naprednih tečajeva koji su odlični za nadopunu postojećeg znanja. Informacije o tečajevima možete naći na stranicama Hrvatskog kuharskog saveza, a izdvojili smo i neke od škola koje nude tečajeve i radionice: 

  • kulinarski studij Majstor kuhar - Zagreb
  • Gastronomadi edukacijski centar - Zagreb
  • Centar za kulturu prehrane - Zagreb
  • kulinarski institut Kul IN - Sisak
  • centar kulinarstva KuHarmonija - Rijeka
  • Kuhaona - Zagreb

Također, putem Hrvatske obrtničke komore možete položiti majstorski ispit za kuhara. To je državno priznati ispit koji vam omogućava da otvorite vlastiti restoran ili radite kao voditelj restorana. S diplomom majstora možete raditi bilo gdje u svijetu te imate veće šanse za zaposlenje, a zvanje se upisuje u radnu knjižicu. Koju god opciju odabrali, svakako će vam dobro doći, a tako ćete i lakše naći sezonski posao ako se za njega odlučite. 

Sve u svemu, kulinarstvo je grana koja će uvijek tražiti nove i kreativne ljude s originalnim idejama koje će potom pretočiti na tanjur. Ako volite kuhati i dobro papati, okušajte se u ovom zanimanju, jer ste možda baš vi novi Gordon Ramsay.

Idi na 24sata

Komentari 33

  • Xanax_2 13.08.2017.

    Totalna laž !!! Dajte evo ime 10 restorana koji plaćaju svoje kuhare tako.... Zadatak je težak jer sada ne možete staviti vrhunske restorane gdje nema šanse da dobijete posao pošto tamo rade chefovi koji su najčešće i vlasnici i ne žele da netko nauči nešto od njih ?!?! Dakle bez baljezganja i priča za malu djecu da čujem imena restorana ?!

  • Vulgaris_1 13.08.2017.

    Ajde ne lazite

  • pinky0 13.08.2017.

    Kod nas neovisno ljeto il nije ljeto za glavnog kuhara je 6000kn a za sve ostale 3600 do 4400 pomocni s tiim da se polome u kuhinji i rade po citav dan i dvokratno i svakako ....m.

Komentiraj...
Vidi sve komentare