To je to što me zanima!

Kukuruz podbacio zbog suše, čeka nas poskupljenje hrane?

Poskupljenja su vezana za stanje na svjetskom tržištu, a mi uvozimo sve. Kukuruz je potpuno podbacio te na svjetskim burzama već sada skaču cijene krušarica
Vidi originalni članak

Već na jesen možemo očekivati val poskupljenja hrane, smatraju ekonomski analitičari. Naime, Amerika je objavila kako je kukuruz potpuno podbacio, a oni su veliki izvoznici stočne hrane. Kukuruz je zbog suše potpuno podbacio i drugdje u svijetu  te na burzama već sada skaču cijene krušarica, piše Dnevnik.hr.

Zoran Kovačević, iz Hrvatske gospodarske komore u Osijeku, tvrdi kako će na jesen pšenica stajati 1,80 kuna, a sada se kreće između 1,30 kuna i 1,40 kuna. Dakle, smatra Kovačević, poskupljenje hrane je neminovno. S druge strane Matija Bilošić iz Hrvatske poljoprivredne komore kaže kako apsolutno nema razloga da bilo što poskupi jer je sva pšenica, koja je ostala u Hrvatskoj, a koja će se sutra mljeti u brašno, plaćena po 1,35 kuna. No, poskupljenja su vezana za stanje na svjetskom tržištu, a mi uvozimo sve.

Inače, prosječna hrvatska obitelj na hranu troši 40 posto ukupnih primanja, dok američka obitelj troši svega 13 posto ukupnih primanja na hranu.

Idi na 24sata

Komentari 43

  • MarkoJuričan 02.08.2012.

    Ktome svemu trebapridodati našu bivšu i sadašnju vlladu koji su sustavno uništavali zakonima strogim propisima svaku domaču poljoprivrednu aktivnost, a odavno se nzna da u Hrvatskoj poljoprivreda i poljoprivrednici ( MORAJU ) prekriveni velom lijepih zakona koji njima pašu. To znači otprilike da sve kak je bilo 2003 godine tak je trebalo ostati do danas.

  • volumexxl 02.08.2012.

    šta podbacio!?kakva suša,moj klip 23 cm sad ,a do jeseni još će nabubrit.haha ne vjerujete, ima toga gdje se sadi.

  • tajek 01.08.2012.

    kamo sve to vodi.to nije normalno.od čega čemo živjeti

Komentiraj...
Vidi sve komentare