To je to što me zanima!

Lalovac o rezovima: Sve može doći u obzir, osim mirovina

Kada je riječ o otkazima, ministar financija Boris Lalovac je rekao da sve 'ono što može ići na tržište, morat će ići'. Oni će svoj dio posla naći kroz agencije, FINA-u
Vidi originalni članak

Novca više nema, morat ćemo se zadovoljiti onime što imamo. Povjerenje na tržištu kapitala nije neograničeno, uvijek postoji određeni limit, to je poruka svim ministrima. Kada je riječ o rezovima, sve može doći u obzir osim mirovina, rekao je ministar financija Boris Lalovac gostujući u emisiji RTL Danas.

-Počinjemo već sutra razgovore na tehničkoj razini sa svim ministarstvima. Jedna ekipa iz Ministarstva financija 'češljat' će sve vrste troškova, gledati koji su to tzv. produktivni i neproduktivni troškovi, oni troškovi koji generiraju određeni ekonomski rast... Znači, nije cilj samo smanjivanje, nego i potpuno ukidanje određenih vrsta troškova - rekao je Lalovac.

'Postoje pravila kojih se moramo držati'

Ministar je rekao da smo sad u EDP proceduri (procedura prekomjernog deficita) i postoje jasna pravila Europske komisije kojih se moramo držati. 

-To se mora napraviti, to su napravile i brojne druge zemlje Europske unije - rekao je te dodao da se može uštedjeti javnom nabavom i efikasnijim i boljim upravljanjem.

Dodao je da će se svaki mjesec putem COP-a objavljivati koliko je ljudi dobilo plaću te pratiti kako se kreće broj zaposlenih. Ukoliko dođe do povećanja zaposlenih, odgovorni će morati objasniti zašto je to bilo potrebno.

- U konačnici, svi odgovaramo na izborima. No, ono što je bitno, teže će se objašnjavati zašto su im bila bitna nova zapošljavanja ukoliko nisu bili efikasni - kazao je Lalovac.

'Sve što može na tržište, morat će'

-Moj princip je da Vlada treba funkcionirati slično. Mi, kad se uspoređujemo, smo korporacija srednje veličine u Europi. Vrlo učinkoviti i efikasni moramo biti. Nije samo bitno koliko ima zaposlenih, već i koliko smo obradili zahtjeva, koliko smo bili pristupačni građanima. Ono što se radi u javnoj upravi - radimo puno s dokumentacijom, a malo s ljudima, tj. konzumerima javnih usluga. Imamo 6.000 računovođa - mogli bismo obavljati računovodstvo za cijelu Europu koliko je taj sektor velik. Sve što može ići na tržište - morat će ići na tržište - ako ne u 2014., u 2015. sigurno. Sve što može naći usluge na tržištu - morat ćemo tako razmišljati -rekao je.

Ministar je rekao da će oni svoj dio posla naći kroz agencije, FINA-u koja je veliki računovostveni servis. Bit će određenih otpuštanja, racionalizacije, to je sigurno - rekao je.

Pogrešne procjene rasta BDP-a

Na upit zašto Vlada griješi u procjenama rasta BDP-a, Lalovac je odgovorio kako Vlada mora biti optimističnija od određenih prognozera.

 -Znate da smo dali brojne porezne olakšice, npr. građevina. Sve su to određeni poticaji koje smo očekivali u gospodarstvu. Kad smo govorili o daljnim subvencijama - želimo točno povezati svaku mjeru koju donosimo s učinkom u gospodarstvu. One mjere, koje neće pokazati da imaju takav učinak u gospodarstvu, morat ćemo ih preusmjeravati na onaj dio gospodarstva koji će morati dati određeni dio gospodarskog rasta. Zasad neke mjere nisu imale velik utjecaj, odnosno teške dubinske promjene, osobito u građevinskom sektoru, te su toliko velike da ne mogu dati rezultate u godinu dana. U ovu i iduću godinu ćemo ići puno realističnije nego što je prije bilo. To znači da je projekcija našeg BDP-a malo iznad nule, do 0,5 je maksimum. To je prognoza koja će se kretati u onima koje daju Europska komisija, MMF, EBRD, HNB. To je bila i naša zakonska obaveza - zaključio je Lalovac.

Idi na 24sata

Komentari 102

  • kuglica 03.10.2014.

    Sve može doći u obzir osim vaših enormnih privilegija i nezasluženih plaća, to se ne dira jer bez vas se ne može...

  • bolji život 03.10.2014.

    Kolega koji radi obračun plaća, više ima posla sad nego prije kad COP nije postojao. Mi ostali i dalje radimo svoj posao kao i prije. Ne vidimo nikakvu promjenu na bolje. O čemu on priča? Neka se prošeće pa vidi što mu baza radi, pa onda neka priča. Tamo gdje treba tamo se ne skida. Jedini boljitak je taj što se plaća može raditi na plaži.

  • Corleone Michael 03.10.2014.

    Zaboravio je napomenuti da se, osim mirovina, jedino još njihove plače neće dirati...

Komentiraj...
Vidi sve komentare