Obavijesti

News

Komentari 102

Lalovac o rezovima: Sve može doći u obzir, osim mirovina

Lalovac o rezovima: Sve može doći u obzir, osim mirovina
1

Kada je riječ o otkazima, ministar financija Boris Lalovac je rekao da sve 'ono što može ići na tržište, morat će ići'. Oni će svoj dio posla naći kroz agencije, FINA-u

VIDEO

Novca više nema, morat ćemo se zadovoljiti onime što imamo. Povjerenje na tržištu kapitala nije neograničeno, uvijek postoji određeni limit, to je poruka svim ministrima. Kada je riječ o rezovima, sve može doći u obzir osim mirovina, rekao je ministar financija Boris Lalovac gostujući u emisiji RTL Danas.

-Počinjemo već sutra razgovore na tehničkoj razini sa svim ministarstvima. Jedna ekipa iz Ministarstva financija 'češljat' će sve vrste troškova, gledati koji su to tzv. produktivni i neproduktivni troškovi, oni troškovi koji generiraju određeni ekonomski rast... Znači, nije cilj samo smanjivanje, nego i potpuno ukidanje određenih vrsta troškova - rekao je Lalovac.

'Postoje pravila kojih se moramo držati'

Ministar je rekao da smo sad u EDP proceduri (procedura prekomjernog deficita) i postoje jasna pravila Europske komisije kojih se moramo držati. 

-To se mora napraviti, to su napravile i brojne druge zemlje Europske unije - rekao je te dodao da se može uštedjeti javnom nabavom i efikasnijim i boljim upravljanjem.

Dodao je da će se svaki mjesec putem COP-a objavljivati koliko je ljudi dobilo plaću te pratiti kako se kreće broj zaposlenih. Ukoliko dođe do povećanja zaposlenih, odgovorni će morati objasniti zašto je to bilo potrebno.

- U konačnici, svi odgovaramo na izborima. No, ono što je bitno, teže će se objašnjavati zašto su im bila bitna nova zapošljavanja ukoliko nisu bili efikasni - kazao je Lalovac.

'Sve što može na tržište, morat će'

-Moj princip je da Vlada treba funkcionirati slično. Mi, kad se uspoređujemo, smo korporacija srednje veličine u Europi. Vrlo učinkoviti i efikasni moramo biti. Nije samo bitno koliko ima zaposlenih, već i koliko smo obradili zahtjeva, koliko smo bili pristupačni građanima. Ono što se radi u javnoj upravi - radimo puno s dokumentacijom, a malo s ljudima, tj. konzumerima javnih usluga. Imamo 6.000 računovođa - mogli bismo obavljati računovodstvo za cijelu Europu koliko je taj sektor velik. Sve što može ići na tržište - morat će ići na tržište - ako ne u 2014., u 2015. sigurno. Sve što može naći usluge na tržištu - morat ćemo tako razmišljati -rekao je.

Ministar je rekao da će oni svoj dio posla naći kroz agencije, FINA-u koja je veliki računovostveni servis. Bit će određenih otpuštanja, racionalizacije, to je sigurno - rekao je.

Pogrešne procjene rasta BDP-a

Na upit zašto Vlada griješi u procjenama rasta BDP-a, Lalovac je odgovorio kako Vlada mora biti optimističnija od određenih prognozera.

 -Znate da smo dali brojne porezne olakšice, npr. građevina. Sve su to određeni poticaji koje smo očekivali u gospodarstvu. Kad smo govorili o daljnim subvencijama - želimo točno povezati svaku mjeru koju donosimo s učinkom u gospodarstvu. One mjere, koje neće pokazati da imaju takav učinak u gospodarstvu, morat ćemo ih preusmjeravati na onaj dio gospodarstva koji će morati dati određeni dio gospodarskog rasta. Zasad neke mjere nisu imale velik utjecaj, odnosno teške dubinske promjene, osobito u građevinskom sektoru, te su toliko velike da ne mogu dati rezultate u godinu dana. U ovu i iduću godinu ćemo ići puno realističnije nego što je prije bilo. To znači da je projekcija našeg BDP-a malo iznad nule, do 0,5 je maksimum. To je prognoza koja će se kretati u onima koje daju Europska komisija, MMF, EBRD, HNB. To je bila i naša zakonska obaveza - zaključio je Lalovac.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 102
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C