To je to što me zanima!

Lampioni na grobljima i do pet puta skuplji nego u trgovinama

SVATKO PO SVOME Kako se bliži blagdan Svih svetih cijene lampiona u trgovačkim centrima padaju, dok trgovci na štandovima pokraj groblja 'ne posustaju'
Vidi originalni članak

Na splitskom gradskom groblju Lovrinac lampione prodaju po raznolikim cijenama.

Cvjećarsko trgovački obrt Nensi nudi samo domaće proizvode, i to šibenske tvrtke Duje koja jamči kvalitetu i dugotrajan plamen u svjetiljkama, kvalitetan vosak i parafin za voštanice.

- Lampioni koji gore 20 dana su 30 kuna, a 10 kuna su skuplji oni koji svijetle tri puta dulje. Elektronske prodajemo po 50 kuna, a programirani su da traju 300 dana. Više puta smo u obilasku groblja vidjeli da svijetle i sljedeće godine za Sve svete - ispričala je Nensi Kulušić Glavinić.

U trgovačkim centrima lampioni rade, dodaje, po onoj “drži vodu dok majstori odu”.

- Stave lampione na akciju, a svijetu to paše jer se novca nema. Da se nekoliko kuna za lampion, zapali se i traje otprilike dok se ne ode s groblja - rekla je Nensi.

Trgovački centri doista su lampione stavili na akciju pa u Pevecu ima malih već za 1,99 kuna, a i svi ostali nude gomilu lampiona jeftinijih od pet kuna. Čak se i veliki stakleni mogu pronaći za samo 10-ak kuna.

Na groblju na Trsatu mali lampioni su sedam kuna, srednji između 12 i 16, a veliki do 30 kuna. Oni na baterije, koje vole zvati elektronski, stoje između 20 i 40 kuna.

Na najpoznatijem zagrebačkom groblju Mirogoju cijene lampaša ovise o tome koliko je prodavačev štand udaljen od glavnog ulaza u groblje. Jako mali lampaši su 10 kuna, a oni najveći do 30 kuna. Prodavači preporučuju električne lampaše. 

- Koštaju 45 kuna, ali svijetle oko 45 dana - uvjeravali su nas.

Ispred groblja Svetog Lovre u Slavonskom Brodu male lampione prodaju po četiri do pet kuna, srednji stoje između šest i osam, a veliki su do 12 kuna. Elektronski, ovisno o trajanju baterije, stoje između 20 i 50 kuna.

Idi na 24sata

Komentari 67

  • vergilia 30.10.2017.

    A zašto bi lampioni trebali gorjeti mjesec-dva ili godinu dana ako ih se pali prigodno za blagdan? Smisao je u posjetu počivalištu svojih najdražih i paljenju svijeće, a ne u njezinom trajanju. Duše su već davno zbrinute i ne treba im svjetlo za putovanje. Naprosto je grozno koliko plastike se natrpa po grobljima, ako su gomile plastičnog cvijeća i svijeće koje traju dugo znak sjećanja - to je žalosno. Ljudi se naprosto natječu tko će veću hrpu posložiti na grob, pa onda promatraju što se na drugim grobovima nalazi, čak se raspituju koliko je što plaćeno. Ma u što smo se pretvoriili!

  • Hommolupetuss 30.10.2017.

    Tko još kupuje u Konzumu mora imati novaca na bacanje ili biti vidno poremećen

  • 29.10.2017.

    brza zarada

Komentiraj...
Vidi sve komentare