To je to što me zanima!

'Ležao sam u zatvoru zbog pet milijuna eura, gdje su dokazi?'

Sanader je kazao kako je iznimno zadovoljan jučerašnjom objavom presude Arbitraže Ina-Mol. Nije mu, kaže, jasno zašto Vlada nije objavila presudu donesenu prije gotovo godinu dana
Vidi originalni članak

Nakon što su u javnost procurili detalji arbitražne presude u slučaju Ina-MOL, Ivo Sanader je za N1 dao ekskluzivni intervju. 

- Mislim da ovo nisu samo detalji, ovo je cijela arbitražna presuda. Moja obitelj, moji odvjetnici i ja smo zadovoljni i javnost koja već više od sedam godina gleda ovu farsu od procesa. Pravo je pitanje zašto je skrivan dokument, presuda je donesena pred Božić prošle godine, a tek sada je vidimo.

Upitan kome odgovara da se presuda arbitraže tek sad objavi, Sanader je rekao:

- Prema informacijama koje ja imam, stekli su se uvjeti za objavu nakon što je sud u Ženevi odbio Hrvatsku. Vlada to nije htjela objaviti, meni nije jasno zašto, meni nije jasno jer ovu je arbitražu pokrenuo MIlanović i njegovi ministri. Kada je došla nova Vlada, ona se našla u neobranom grožđu, u jednoj situaciji u kojoj se nije trebala naći. Milanović je u to krenuo na temeju nepravomoćne presude, ali i da je bila pravomoćna, bilo bi isto, arbitražni sud je utvrdio da nije bilo mita, zašto se skriva istina, vidimo da je ona sada objelodanjena.

Govorio je i o svom svjedočenju pred UN-ovim arbitražnim tijelom.

- Sud me pozvao, a ako je to bio samo prijedlog MOL-a, pitam zašto je bilo u interesu Vladi da ja ne svjedočim. Odazvao sam se i odazvat ću se i drugima ako me pozovu. Nebitna je činjenica tko me je pozvao, stalno vodimo raspravu i zašto je ovo objavljeno, nije to važno, nego što piše, a to se godinu dana skrivalo od hrvatske javnost - kazao je Sanader pa istaknuo kako je on branio Hrvatsku, braneći sebe.

- Nije bilo korupcije i Ježić je lagao - kazao je.

- Do ugovora je došlo mukotrpnim pregovaranjem Vlade, Istražno povjerenstvo Sabora je provelo istragu i utvrdilo da su ugovori dobri. No tema je je li do ugovora došlo korupcijom, a odgovor je na to je utvrdio arbitražni sud komisije UN-a.

Sanader je ponovio i kako je snimka iz restorana montirana.

- To je javni restoran, došli smo unutra – bili smo trojica, odjednom na snimci nema Ježića.  Kad se to dogodilo? Četiri mjeseca nakon mog odlaska iz politike, i nakon što je Ježić rekao na sudu da sam ja rekao da će biti neki novac.

- Sastali smo se jer sam ja osnovao konzultantsku tvrtku, Ježić me molio da mu pomognem riješiti dugove s Molom, i ja sam bio posrednik. Sastali smo se na javnom mjestu gdje ima kamera, gdje smo znali da se snima i gdje je bilo drugih gostiju. Kako smo mogli nešto dogovarati u listopadu da se dogodi u lipnju?To je smiješno.

Na pitanje što mu je Hernadi napisao na papiriću kojeg mu je dao, kazao je kako ga je pitao za jedan telefonski broj, i da mu ga je on zapisao.

- U svemu mediji nisu nedužni. Vlasnik restorana je montirao snimku i on je to priznao – kazao je Sanader i dodao kako se nije još vidio sa svojim odvjetnicima.

Upitan hoće li tražiti premještanje predmeta s obzirom na suca Turudića, Sanader je rekao da to treba pitati njegove odvjetnike.

Na pitanje zna li hrvatskog predstavnika u arbitražnom vijeću Jakšu Barbića kazao je kako ga poznaje samo iz viđenja.

- Predložila ga je hrvatska Vlada. Kada se imenuju član arbitražnog suda, sudac kojeg imenuje Hrvatska nema zadaću da brani interes te strane, nego interes istine. I oni su utvrdili istinu i na tome sam im jako zahvalan – kazao je Sanader i zaključio kako  'ovo mučenje i kazneni progon predugo traje'.

- U prosincu će biti osam godina, a ja vas pitam gdje su dokazi i zašto se to ne završi. Ja vas pitam gdje su dokazi. Bile su presude koje su srušene na višim sudovima. U svakom predmetu imate nekog kao Ježić koji je i sam optužen i da sebe oslobodi tereti mene. Riječ protiv riječi, gdje su dokazi? – upitao je Sanader.

Ponovio je kako nije uzeo spornih pet milijuna eura.

- Ja sam zbog 5 milijuna eura odležao u zatvoru, a ja ih nemam, a nema ih ni Hrvatska.

Na kraju razgovora još jednom je potvrdio kako se ne misli vraćati u politiku.

 

Idi na 24sata

Komentari 263

  • Žuti 24 15.11.2017.

    Šteta što nema više UDBA-e.

  • 13.11.2017.

    Za boljitak bilo koje zemlje baza je neovisno, profesionalno sudstvo i dobri zakoni. RH nedostaje oboje što je ravno katastrofi !

  • najiram 10 13.11.2017.

    sve je bilo jasno od samog poćetka..no partija je po starom dobrom obićaju montirala sudski proces..ovaj sudija je dno hrvatskog partijskog sudstva...i na karaju će inu mol dobiti besplatno na ime štete koju je hrvatska poćinila toj firmi...i to sam svojevremeno napisao..ali partijski potrći od novinara mogu napisati i posvađati narod i države...konačno bi trebalo suditi i osuditi takove novinare...koji šire histeriju...

Komentiraj...
Vidi sve komentare