Obavijesti

News

Komentari 263

'Ležao sam u zatvoru zbog pet milijuna eura, gdje su dokazi?'

'Ležao sam u zatvoru zbog pet milijuna eura, gdje su dokazi?'
1

Sanader je kazao kako je iznimno zadovoljan jučerašnjom objavom presude Arbitraže Ina-Mol. Nije mu, kaže, jasno zašto Vlada nije objavila presudu donesenu prije gotovo godinu dana

VIDEO

Nakon što su u javnost procurili detalji arbitražne presude u slučaju Ina-MOL, Ivo Sanader je za N1 dao ekskluzivni intervju. 

- Mislim da ovo nisu samo detalji, ovo je cijela arbitražna presuda. Moja obitelj, moji odvjetnici i ja smo zadovoljni i javnost koja već više od sedam godina gleda ovu farsu od procesa. Pravo je pitanje zašto je skrivan dokument, presuda je donesena pred Božić prošle godine, a tek sada je vidimo.

Upitan kome odgovara da se presuda arbitraže tek sad objavi, Sanader je rekao:

- Prema informacijama koje ja imam, stekli su se uvjeti za objavu nakon što je sud u Ženevi odbio Hrvatsku. Vlada to nije htjela objaviti, meni nije jasno zašto, meni nije jasno jer ovu je arbitražu pokrenuo MIlanović i njegovi ministri. Kada je došla nova Vlada, ona se našla u neobranom grožđu, u jednoj situaciji u kojoj se nije trebala naći. Milanović je u to krenuo na temeju nepravomoćne presude, ali i da je bila pravomoćna, bilo bi isto, arbitražni sud je utvrdio da nije bilo mita, zašto se skriva istina, vidimo da je ona sada objelodanjena.

Govorio je i o svom svjedočenju pred UN-ovim arbitražnim tijelom.

- Sud me pozvao, a ako je to bio samo prijedlog MOL-a, pitam zašto je bilo u interesu Vladi da ja ne svjedočim. Odazvao sam se i odazvat ću se i drugima ako me pozovu. Nebitna je činjenica tko me je pozvao, stalno vodimo raspravu i zašto je ovo objavljeno, nije to važno, nego što piše, a to se godinu dana skrivalo od hrvatske javnost - kazao je Sanader pa istaknuo kako je on branio Hrvatsku, braneći sebe.

- Nije bilo korupcije i Ježić je lagao - kazao je.

- Do ugovora je došlo mukotrpnim pregovaranjem Vlade, Istražno povjerenstvo Sabora je provelo istragu i utvrdilo da su ugovori dobri. No tema je je li do ugovora došlo korupcijom, a odgovor je na to je utvrdio arbitražni sud komisije UN-a.

Sanader je ponovio i kako je snimka iz restorana montirana.

- To je javni restoran, došli smo unutra – bili smo trojica, odjednom na snimci nema Ježića.  Kad se to dogodilo? Četiri mjeseca nakon mog odlaska iz politike, i nakon što je Ježić rekao na sudu da sam ja rekao da će biti neki novac.

- Sastali smo se jer sam ja osnovao konzultantsku tvrtku, Ježić me molio da mu pomognem riješiti dugove s Molom, i ja sam bio posrednik. Sastali smo se na javnom mjestu gdje ima kamera, gdje smo znali da se snima i gdje je bilo drugih gostiju. Kako smo mogli nešto dogovarati u listopadu da se dogodi u lipnju?To je smiješno.

Na pitanje što mu je Hernadi napisao na papiriću kojeg mu je dao, kazao je kako ga je pitao za jedan telefonski broj, i da mu ga je on zapisao.

- U svemu mediji nisu nedužni. Vlasnik restorana je montirao snimku i on je to priznao – kazao je Sanader i dodao kako se nije još vidio sa svojim odvjetnicima.

Upitan hoće li tražiti premještanje predmeta s obzirom na suca Turudića, Sanader je rekao da to treba pitati njegove odvjetnike.

Na pitanje zna li hrvatskog predstavnika u arbitražnom vijeću Jakšu Barbića kazao je kako ga poznaje samo iz viđenja.

- Predložila ga je hrvatska Vlada. Kada se imenuju član arbitražnog suda, sudac kojeg imenuje Hrvatska nema zadaću da brani interes te strane, nego interes istine. I oni su utvrdili istinu i na tome sam im jako zahvalan – kazao je Sanader i zaključio kako  'ovo mučenje i kazneni progon predugo traje'.

- U prosincu će biti osam godina, a ja vas pitam gdje su dokazi i zašto se to ne završi. Ja vas pitam gdje su dokazi. Bile su presude koje su srušene na višim sudovima. U svakom predmetu imate nekog kao Ježić koji je i sam optužen i da sebe oslobodi tereti mene. Riječ protiv riječi, gdje su dokazi? – upitao je Sanader.

Ponovio je kako nije uzeo spornih pet milijuna eura.

- Ja sam zbog 5 milijuna eura odležao u zatvoru, a ja ih nemam, a nema ih ni Hrvatska.

Na kraju razgovora još jednom je potvrdio kako se ne misli vraćati u politiku.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 263
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"