To je to što me zanima!

Lijekom su im uništili živote, a ispričali se nakon 50 godina

Njemačka farmaceutska kompanija Gruenenthal lijek zbog koje se oko 10.000 djece rodilo s deformacijama povukla je 1961. godina, a tek sada se ispričala
Vidi originalni članak

Zbog lijeka Thalidomide, koji su trudnicama prepisivali protiv jutarnjih mučnina, oko 10.000 djece u 60-ima rodilo se s deformacijama. Bebama se zbog toksičnog sastava nisu mogli razviti ekstremiteti. Rađale su se bez ruku i nogu ili su im bili kraći. Neke su imale vrlo teška oštećenja sluha, vida, srca, unutarnjih organa. Čak 7500 ih je preminulo prije punoljetnosti. Njemački farmaceutski div Gruenenthal koji je lijek proizveo prije 50 godina zataškavao je slučajeve. Povukli su ga 1961. godine, a ispričali tek sada.

- Ozbiljno žalim zbog posljedica koje je lijek imao na novorođenčad i zbog duge šutnje kompanije - rekao je izvršni direktor tvrtke Harald Stock. Mnogi preživjeli nisu dobili odštete.

- Za auto s dodacima izdvojio sam velik novac, a da ne govorim o pregledima - kaže Freddie Astbury (52), koji nema noge i ruke. 

Idi na 24sata

Komentari 26

  • ivadz 02.09.2012.

    sramota jedna. ni goleme odštete ne bi bile dovoljne za taj užas koji su proživljavale majke i djeca.

  • frčka 02.09.2012.

    GORKI LIJEKOVI, tako se zove knjiga o ovom slučaju, čitala prije skoro 25 godina... ne gutati sve što ti doktor da, bez pitanja, razmišljanja i čitanja upute....

  • IvicaRubnjak 02.09.2012.

    Lijepa, poštena i napredna Njemačka ?

Komentiraj...
Vidi sve komentare