To je to što me zanima!

Sastanak u Bruxellesu: Hoće li Plenković postati šef Vijeća?

Financial Times iz Osake je javio da se utrka za predsjednika Europske komisije suzila na “spitzenkandidata” europskih socijalista Fransa Timmermansa,
Vidi originalni članak

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk predložio je da se mjesto glavnoga izvršnog dužnosnika EU-a dodijeli europskome političkom bloku lijevog centra u novom petogodišnjem mandatu Europske komisije, kazao je savjetnik u Europskom parlamentu koji je u nedjelju nazočio razgovoru.

To bi značilo da Nijemac Manfred Weber, zastupnik u Europskom parlamentu koji je vodio kampanju kao vodeći kandidat Europske pučke stranke (EPP), neće dobiti mjesto predsjednika Europske komisije mada je EPP dobio najviše mjesta na izborima u svibnju.  

Tusk, koji će kasnije tijekom dana voditi sastanak na vrhu čelnika EU-a na kojem će se odlučivati o glavnim kandidatima za vodeća mjesta u Bruxellesu, sastao se s čelnicima različitih stranačkih grupaciju Europskog parlamenta.

Predložio je da predstavnici europskoga desnog centra dobiju mjesta visokog predstavnika za vanjsku politiku EU i predsjednika Europskog parlamenta.

Savjetnik Tobias Teuscher je kazao i da je Tusk predložio da se centrističkom bloku, kojemu pripada i stranka francuskoga predsjednika Emmanuela Macrona dodijeli mjesto predsjednika Europskog vijeća.

Nije spominjao kandidata za predsjednika Europske središnje banke, kazao je Teuscher. 

Financial Times je javio da se utrka za predsjednika Europske komisije suzila na “spitzenkandidata” europskih socijalista Fransa Timmermansa, a da se utrka za predsjednika Europskog vijeća sužava na izbor između Andreja Plenkovića i rumunjskog predsjednika Klausa Iohannisa.

(abe)

Idi na 24sata

Komentari 69

  • aquamanmyfrend 01.07.2019.

    Ha ha, bijesan je jer mu je Marija Pejčinović Burić umanjila izglede za visoku Europsku funkcju a ne smije pokazat a vidi se da kuha!

  • aquamanmyfrend 01.07.2019.

    Čisti narcis, prodao bi nas sve za poziciju u Briselu.

  • ljubica ljubičica_1 01.07.2019.

    Može i nek povede svoje ministre.Kako dobro vodi Hrvatsku tako će i EU!Ako bog da raspaš će se.Vidi se kako se bore za fotelje a ne za narod.Plenković i naši ministri bi im bili šlag na torti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare