To je to što me zanima!

Linić u obrani građana: Rezat će kamate na kredite i minuse?

Kamata na stambene kredite bit će do 7 posto. Mijenja se i obračun kamate što će pogodovati zaduženima u švicarcima. Kamata na minus reže se s 12 na 10 posto...
Vidi originalni članak

Ministar financija Slavko Linić izjavio je da Vlada s Hrvatskom narodnom bankom dogovara kako pokušati riješiti zaštitu građana vezano i za visinu kamatnih stopa, zateznih kamatnih stopa te načina obračuna kamatnih stopa.

Tako će se na užem kabinetu Vlade naći prijedlog izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju. Zakonom se predviđa ograničavanje kamata na stambene kredite, a maksimalna kamata neće biti 5 posto, kao što je prije najavljivano, nego od 6,5 do 7 posto. Mijenjat će se i obračun kamate, a prema izračunima Ministarstva financija, to bi trebalo smanjiti troškove kredita građanima zaduženima u švicarskim francima, javlja Večernji list

Zakonom se predlaže i ograničavanje prekoračenja računa na maksimalan iznos od jedne plaće, ali će građani za prilagodbu imati godinu dana. Prema posljednjim podacima HNB-a, građani su dužni oko 7,37 milijardi kuna samo po prekoračenjima računa. 

Uz to, pokušat će se ograničiti i kamate na minuse. Umjesto 12 posto, maksimalno bi trebale iznositi 10 posto. 

Prijedlog će uži kabinet Vlade poslati u proceduru po ministarstvima, a kako će se donositi u dva čitanja, ni ministar financija Slavko Linić nije znao reći kada će stupiti na snagu.

Idi na 24sata

Komentari 141

  • mrzovoljni 16.10.2013.

    Gosapodin Linić ovaj put doista nešto čini za narod pogotovo za one koji su nastradali u slučaju "ŠVICARAC" i zato mu svaka čast. I sada dolazi ono staro ALI malo kasno i postavlja se jednostavno pitanje zašto ? Poznato je da matične banke koje posluju u Hrvatskoj u svojim zemljama ne čine ono što čine u Hrvatskoj jer samo u pokušaju bi ih to koštalo toga da više nikad ne rade. Svojim lihvarskim kama tama uništili su hrvatske građane i gospodarstvo jer im je to bilo tu dopušteno, Mađarska je to jednostavno riješila ili skidajte kamate ili sretan vam put, zašto se sada u hrvatskoj prijeti ustavnim sudom, jednostavno niko pa ni banke neželi se odreči svog EXTRA profita. Nakraju jako dobra stvar za banke je kada za sebe stvore određenu grupu robova koji joj donose novac (hočeš nečeš moraš) i pritom kopaju kante za smeče da prežive. Crne liste banaka su im garancija da se nečeš osloboditi jer tko če dati kredit jednom robu da kupi svoju slobodu, Slobodan rob ne postoji i može mjenjati kome hoče dati svoj kapital i kao takav nikom netreba stoga su razumljivi postupci banaka. Što se tiče naših političara i to se može razumjeti.? Danas kada je na prodaju sve zašto nebi pridali svoj narod i pritom sebi osigurali priličnu korist, sada kad narod više nemože plačati njihov luksuz ostaje da se proda još sloboda i pritom nije važno što če taj isti narod prodavati sve u pokušaju ostvarenja svoje slobode. Nažalost Hrvatska je mala pa če doči do rasprodaje veoma brzo. Danas kuče, sutra zemlja i što ostane naši če unuci naslijediti, tj dugove svojih roditelja. Ovaj pokušaj je zato bar neka nad i GOSPODINE LINIČU HRABRO STANITE PRED BANKE I PONUDITE IM ILI-ILI PAKUJTE SE HVALA!

  • morskivuk 18.05.2013.

    Najveci lihvari su upravo iz POREZNE! Oni imaju najvece zatezne kamate. Druga stvar, a sta je sa onima koji imaju kredite u Eurima? I oni imaju velike kamate!

  • liliana 12.05.2013.

    Proklet bio,neka mu minusi građana budu za lijek.

Komentiraj...
Vidi sve komentare