To je to što me zanima!

Listama na kojima nema 40 posto žena kazna 50.000 kuna

U DIP-u upozoravaju da se zastupljenost pripadnika oba spola u visini od 40 posto na stranačkim i neovisnim listama mora osigurati već na parlamentarnim izborima
Vidi originalni članak

Iako zbog odluke Ustavnog suda stranačke i neovisne liste neće biti diskvalificirane iz izborne utrke ako ne budu imale 40 posto žena, one ipak mogu biti kažnjene i to novčano. Državno izborno povjerenstvo izvijestilo je stranačke i neovisne liste na kojima ne bude poštivao načelo ravnopravnosti spolova bit će kažnjena za prekršaj novčanom kaznom od 50.000 kuna. 

U DIP-u navode da je iako je odlukom Ustavnog suda od 24. rujna ukinuta zakonska odredba koja je predviđala da liste na kojima nije zastupljeno najmanje 40 posto pripadnika svakog spola nije pravovaljana, Ustavni sud je u obrazloženju naglasio da 'iz pravnog poretka nije brisan dio članka 35. 

Zakona o ravnopravnosti spolova koji se odnosi na Hrvatski sabor, a kojim je propisano da će se političke stranke i drugi ovlašteni predlagatelji 'izbornih lista' kazniti za prekršaj novčanom kaznom od 50.000 kuna ako prilikom predlaganja lista kandidata (...) ne poštuju načelo ravnopravnosti spolova utvrđeno člankom 15. Zakona o ravnopravnosti spolova'.

S obzirom da je Zakon o izborima zastupnika, kao zakon kojim se propisuje provedba određene vrste izbora, lex specialis u odnosu na Zakon o ravnopravnosti spolova, u DIP-u upozoravaju da se zastupljenost pripadnika oba spola u visini od 40 posto na stranačkim i neovisnim listama mora osigurati već na parlamentarnim izborima u nedjelju, 8. studenoga.

Idi na 24sata

Komentari 68

  • jozabroz 13.10.2015.

    ma mije problem,,ionako tu lovu necete vi trosit,,))))))) a da se u zakon ubaci i pravilo da na listi moze pisat ime pede grbina za koje se netreba glasat jer ide direktno na mjesto ustavnog suca,? tako bi se rjesili dva problema, jedan je njegova zelja a drugi,da samo on moze odlucivat o predmetima na ustavnom sudu...)))))))) (prvi ste poceli sa neozbiljnosti,pa se i nemozete ljutit)

  • jozabroz 13.10.2015.

    znaci vec slozeno za uhljebe partije,,)))))ma kakve veze to ima? znaci mora postojat toliko zena koje bi gradani MORALI izabrat da se zadovolji vasa zakonska odredboa?? pa kaj je vama?? ma sa ovom partijom letit cete svi poslije izbora,,

  • Patton1203 12.10.2015.

    ovo me podsjeća na prošla vremena kada je obvezno morala biti poštivana nacionalna zastupljenost u svim odborima, radničkim savjetima... ali ako realnije razmisliš, to je bilo opravdanja, ali ovo je ludost... prvo, na listu idu oni koje narod predlaže, trebali bi ići po poštenju i stručnosti, ali o tom po tom, a drugo kaj je strankama 50000 kuna kad će oni u kampanjama potrošiti milijune... ovi veliki... a ovim se, meni se sve vidi, želi manje stranke i nezavisne liste unaprijed onemogućiti da idu na izbore, jer za njih je taj novac skoro cijela kampanja, a da li će imati toliko žena, upitno je... ma mislim bedastoća..

Komentiraj...
Vidi sve komentare