To je to što me zanima!

Ljeto na pauzi: Obilna kiša na Kvarneru, nevrijeme i u Sisku

Promjenu vremena u većini zemlje donijela je ciklona Olivija koja će i u četvrtak u unutrašnjosti donijeti kišu. Tijekom noći najviše kiše palo je na kvarnerskim otocima
Vidi originalni članak

Tijekom srijede na vremenske prilike u Hrvatskoj djelovala je ciklona Olivija koja je u nekim dijelovima zemlje donijela obilnu kišu s grmljavinom. Ipak, u velikom dijelu Dalmacije i dijelu unutrašnjosti bilo je mjerljivih količina oborina, ali i dužih sunčanih razdoblja. 

Najčešće nestabilnosti zabilježene su na sjevernom Jadranu te su kvarnerski otoci među prvima već s utorka na srijedu osjetili vremensku promjenu s olujnim oblacima i kišom. 

Prema podacima mreže Pljusak.com, unutar 24 sata najviše kiše palo je na otoku Cresu i Baškoj gdje je napadalo 24 litre kiše po četvornom metru. Slijedi Medulin s 23 litre te Mali Treskavac i Kukuljanovo s 13 litara. 

Najjače nevrijeme zabilježeno je u srijedu oko 15 sati na području Siska i okolice gdje su jugozapadne struje premještale tzv. superćelijske oblake.

U Dalmaciji i dalje ljetne temperature

U Dalmaciji je bilo najtoplije. U mnogim dijelovima juga temperature su dosezale i do 30 stupnjeva Celzija, a u nekim mjestima bilo je i više. Split, Zadar i Šibenik je tako grijalo 30 Celzijevaca, stupanj više bilo je u Makarskoj, a na Hvaru je izmjereno nešto manje od 32 stupnja Celzija. 

Glavnina oborina očekuje se još i tijekom četvrtka jer će se ciklona zadržati sjevernije i zapadnije od Hrvatske. 

U Krapinskim Toplicama i Sv. Križu Začretje elementarna nepogoda

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar proglasio je u srijedu elementarnu nepogodu za područje općina Krapinske Toplice i Sveti Križ Začretje.

Elementarna nepogoda  proglašena je zbog izrazito jake kiše, koja je padala u noći s 13. na 14. kolovoza te tijekom dana 14. kolovoza 2014. godine, koja je prouzročila poplave na prostorima navedenih općina.

Nanesene su velike materijalne štete na stambenim objektima, poljoprivrednim površinama i objektima komunalne infrastrukture. Općinska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda  u najkraćem roku će  izraditi izvješće s procjenom ukupne štete, koje će dostaviti Županijskom povjerenstvu za procjenu štete od elementarnih nepogoda, koje će potom zbirne podatke dostaviti Državnom povjerenstvu. 


Idi na 24sata

Komentari 27

  • Guest_user_38112 22.08.2014.

    Treba raditi cijelu godinu, pa neće bit kiša problem

  • slusajmater 21.08.2014.

    U Senju je padalo i grmilo kao da je smak svijeta...

  • VedranHacic_1 21.08.2014.

    Bit ce toga i vise nevremena jel se previse zemlja zagaduje,necemo ni biti svjesni kolko toga če se promjeniti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare