To je to što me zanima!

Ljudi zgroženi: Kraj Opuzena netko je bacio hrpu mandarina

Ana Musa, ekološka aktivistica te nezavisna vijećnica u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i u Gradu Pločama, objavila je na svom Facebook profilu fotografiju brda bačenih mandarina...
Vidi originalni članak

Ana Musa, ekološka aktivistica te nezavisna vijećnica u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i u Gradu Pločama, objavila je na svom Facebook profilu fotografiju brda bačenih mandarina na divljemodlagalištu kod Opuzena.

- Fotografiju bačenih mandarina podijelilo je više desetaka Facebook korisnika, a svi su odreda zgranuti što se ovakvo blago baca pored toliko gladnih i siromašnih, vrtića, staračkih domova, domova za nezbrinute….. Ako znamo da u 100 grama mandarina ima samo 34 kalorije, 30 mg vitamina C, što je dvostruko više od naranče, a razgradnjom beta-karotena dobivamo vitamin A, koji je vrlo važan za dobar vid i lijepu kožu, čovjeku zbilja nije jasno zašto! Prema istraživanjima, konzumacijom ovog voća može se zaštiti od srčanog udara, dijabetesa, moždanog udara, kao i pretilosti. Pigment koji se nalazi u kori mandarine je deset puta snažniji od onoga koji se dobije iz grejpa. Kora se može sušiti i upotrebljavati za čaj, od mandarine se može praviti rakija, džemovi, sokovi… - napisala je Musa. 

Objavljena fotografija izazvala je velik broj negativnih komentara građana koji su ogorčeni jer se hrana baca na ovakav način. Ipak, neki ističu da je tu riječ o plodovima koje je napao nametnik:

- Hmmm...2014 godine je isto tako bila objavljena fotografija na kojoj se mandarine bacaju u Neretvu i izazvala je zgražanje mnogih. Mediteranska voćna mušica je nametnik koji liježe jaja u plodove mandarine u zadnjem tjednu zriobe, jajima treba do tri dana da se izliježu i postanu ličinke koje iznutra prema vani uništavaju zrele plodove. Postoje jasna pravila i propisi za EU i Rusiju koje zabranjuje uvoz potencijalno zaraženih mandarine, stoga veletrgovci kad otkupljuju mandarine tek nakon drugog-trećeg dana je klasiraju, a mandarine u kojima se ličinke mediteranske voćne mušice izliježu idu na zbrinjavanje. Najučinkovitija metoda je takve mandarine sa ličinkama utopiti u vodi tj. baciti u Neretvu ili odložiti i potom zatrpati zemljom. Znači ova fotografija gore uopće nije žalosna - napisao je Josip Jelavić. 

Idi na 24sata

Komentari 133

  • ravnicaslavonije 24.10.2016.

    To su mandarine Boze Petrova viden je kako istovara

  • anal_bleaching 24.10.2016.

    Zato jer todoric unistava proizvodjace cijenama otkupa koje su ispod svakog ekonomske razine odrzivosti,domace proizvodjace unistava a uvozi mandarine iz vana,i ja bi ih radije bacio nego dao ispod cijene ratnom profiteru i kriminalcu

  • blanjalica 24.10.2016.

    A što se čudite....po nekim, doduše neslužbenim informacijama (bilo neki dan na HTV-u) postoje indicije da se skoro pola hrane, proizvedene u Evropi baca. Zašto?? Zato da ona druga polovica održi cijenu. U nazivniku svega je novac, interes. Koga briga za neke siromahe, djecu, crveni i zeleni križ, socijalu koje je svaki dan sve više. Lova, Lova i samo Lova. To je postao BOG. Mandarine i ini proizvodi samo sredstvo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare