To je to što me zanima!

Ljutiti radnici: Kokoši ste nahranili, a što je s nama?

Radnici Poljoprerade su tražili prolaznike u centru Zagreba novac za kruh i mlijeko. Njih, 51, kaže da si kruh i mlijeko ne mogu priuštiti već 4 mjeseca
Vidi originalni članak

Praznog želuca i praznih džepova krenuli su u četvrtak radnici Poljoprerade iz Hrvatskog Leskovca prema Markovu trgu. Željeli su da ih primiti netko iz Vlade ili Sabora. Prije uspona prema Gornjem gradu, na Jelačićevu trgu su izvadili škrabice i prosili.
- Mi smo gladni - zavapili su radnici, a njihovi tužni pogledi i izmučena lica govorila su koliko su zadnjih mjeseci propatili. Pedeset i jedan radnik tvrtke za proizvodnju stočne hrane pokušalo je još jednom upozoriti u kakvim teškim uvjetima žive.
- Država je pronašla hranu za 150 tisuća peradi koja je gladovala u našim pogonima, a za radnike koji gladuju mjesecima nemaju sluha - ogorčena je bila Hermina Parać, sindikalna povjerenica u Poljopreradi.
Radnici su napomenuli da ne žele protestirati poput radnika i studenata u Grčkoj, ali su na rubu gladi, očajni i osjećaju se napušteno od svih. Napominju da se državne institucije uporno oglušavaju na njihove vapaje.
- U Hrvatskoj se, nažalost, više poštuju zakoni o zaštiti životinja nego ljudi. Jedino nam je preostalo prositi - rekao je Ivica Rogić, sindikalni povjerenik radnika u poljoprivredi.
- Da, prosimo kako bismo skupili barem za kruh i mlijeko. Četiri mjeseca nismo dobili plaću, a 100 kuna više ni ne znamo kako izgledaju. Ponašaju se prema nama kao prema ljudima drugog reda - ponavljali su očajni i ogorčeni radnici Poljoprerade. Nakon prosjačenja na Jelačićevu trgu, povorka je krenula Radićevom prema Markovu trgu. Ispred Kamenitih vrata zaustavila ih je policija. Rekli su im kako je na snazi zabrana okupljanja ispred zgrade Vlade i Sabora. Još jedno poniženje prosvjednici su šutke primili, a na razgovor u Vladu otišla su četiri sindikalna predstavnika. Ostali radnici ponovno su izvukli škrabice i nastavili prositi. Izmučeno su sjeli na pod i čekali bilo kakve vijesti iz Vlade. Ostala im je jedino nada.

RADNICIMA MOŽETE POMOĆI DONACIJAMA
Za radnike Poljoprerade, čija je sudbina i dalje neizvjesna, otvoren je i žiroračun za uplatu donacija: Zagrebačka banka 2360000-1400147115

Idi na 24sata

Komentari 20

  • gandalf_1 06.05.2010.

    sindikati možda valjaju ali su sindikalisti potkupljivi.

  • drug Tito_1 06.05.2010.

    neka su gladni ništa ih ne žalim, htjeli ste kapitalizam , gazde, pa sad ih imate, imate izbore pa birajte opet iste dvadeset godina,.............

  • plavi cvijet 06.05.2010.

    Robovi su imali hranu i kućicu, a mi smo kao napredni. Ne valja većina vlasti, direktora, menadžera, ovakvi sindikati ništa ne valjaju itd.

Komentiraj...
Vidi sve komentare