To je to što me zanima!

Talijani biraju: Rim bi trebao dobiti prvu ženu na čelu grada

U Italiji su otvorena birališta u nedjelju za drugi krug lokalnih izbora na kojima mlada odvjetnica ima velikih izgleda za pobjedu u Rimu, što bi moglo biti težak udarac za Renzijevu vladu
Vidi originalni članak

U 126 općina u kojima se održavaju izbori, birači će moći glasati do 23 sata.

Virginia Raggi (37), kandidatkinja Pokreta pet zvijezda (M5S) komičara Beppea Grilla, koja je u prvom krugu održanom 5. lipnja osvojila 35 posto glasova, vodi s 10 postotnih bodova ispred Roberta Giachettija kojeg podupire Renzijeva Demokratska stranka (PD, lijevi centar).

PD će imati teškoća i u Torinu, gdje gradonačelniku na odlasku prijeti također mlada kandidatkinja M5S-a, a napose u Milanu, gospodarskoj prijestolnici zemlje, gdje je njegov kandidat Giuseppe Sala (38,5 posto) rame uz rame s kandidatom desnog centra Stefanom Parisijem (38,4 posto).

Duel ljevice i desnice održat će se i u Bologni, a u Napulju Renzijeva stranka nije čak prošla u drugi krug. Osebujni gradonačelnik Napulja na odlasku Luigi de Magistris koji bi mogao osvojiti novi mandat, najavio je u petak osnivanje stranke ljevice nakon izbora.

Analiza rezultata na državnoj razini bit će osjetljiva, budući da M5S vodi u Rimu, ali ga nema u Napulju, Bologni i Milanu, desnica je razjedinjena u Rimu, a ujedinjena u Milanu.

Renzi već tjednima pokušava umanjiti važnost ovih izbora opetujući da će se "majka svih političkih bitaka" održati u prigodi referenduma o njegovoj ustavnoj reformi planiranog u listopadu. Renzi je obećao da će podnijeti ostavku ako reforma ne prođe na referendumu.

M5S je na parlamentarnim izborima 2013. osvojio 25 posto glasova i tako postao druga politička snaga u zemlji koja okuplja birače s desnice i s ljevice, pa i ekstreme, a kritizira korumpiranost političke klase.

Direktor lista La Repubblica, Mario Calabresi je u komentaru objavljenom u subotu usporedio članove M5S s putnicima koji preuzimaju upravljanje zrakoplovom kako bi prosvjedovali protiv kašnjenja u zrakoplovnim letovima i društvenih povlastica pilota.

Prvi rezultati na osnovu prebrojavanja glasova objavit će se sat vremena nakon zatvaranja birališta a onda u redovitim razmacima.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • endorfin 20.06.2016.

    Žvi zid! Most je za potpunu privatizaciju zdrastva. To ste zaboravili? Skrivali su svoj program prije izbora kao zmija noge. Most je pogurana treća opcija koja to nije. Dok su istovremeno na Hrt-u medijski blokirali Živi zid koji se zalagao za Monetarnu reforma koja nas jedina čini nezavisnom, nepovredivost doma, struja i voda pod osnovna ljudska prava, radnička prava, ukidanje hrt pretplate što je i jedan od mnogih razloga blokade na hrt-u. Vraćanje ukradenih 47 milijardi eura pokradenih preko Hypo i 77 tajnih računa od Tuđmanovih i Mesićevih 200 feudalaca i robovlasnika. Cijeli vanjski dug. Ma kakvi Most,kakvi bakraći?

  • Hiroo_Onoda 19.06.2016.

    Nisu se trebali baciti u trošak. Mogli su samo kontaktirati Bandića jer on može u fušu biti i gradonačelnik Rima, a usput i premijer ako zatreba.

  • Tiranosaurus 19.06.2016.

    I ja bih da mi ova žena bude na čelu

Komentiraj...
Vidi sve komentare