To je to što me zanima!

London: Britanci poludjeli za našom hranom, guše se u siru, pršutu... Dingač - rasprodan!

Sir, pršut, tartufi... Na tržnici Borough je izvrsna ponuda istarskih maslinovih ulja, a najskuplje naše vino Dingač je - rasprodano
Vidi originalni članak

Okruglih 20 funta stoji butelja graševine u prodavaonici Taste Croatia na londonskoj tržnici Borough.

Može se birati ona od Iločkih podruma ili Kutjeva.

To je više od 160 kuna, a u Hrvatskoj su te butelje otprilike triput jeftinije i stoje 55, odnosno 50 kuna. Četiri funte skuplja je butelja Badelova Plavca. Kod nas je jeftiniji od 40 kuna pa je razlika u cijeni čak četiri puta. A u Londonu se najbolje prodaje najskuplje naše vino.

- To je Dingač vinarije Saints Hills s Pelješca. Cijena mu je 35 funta i rasprodali smo ga. Čekamo novu pošiljku - priča simpatična, ali sramežljiva Dubrovčanka Dajana, koja je u London došla kod dečka i zaposlila se u hrvatskoj prodavaonici.

Na tržnici se može i jesti

Taj Dingač kod nas stoji oko 250 kuna pa je na Borough marketu samo 40-ak kuna skuplji. A prodaje Dajana i druge hrvatske specijalitete. Odličan je izbor maslinova ulja višestruko nagrađivanih istarskih proizvođača Chiavalon i Belić. Chiavalonove bočice od 0,25 litara stoje 12,50 funta, a Belićeve 12. Tvrtka Stella Croatica prodaje i ekstradjevičansko maslinovo ulje s narančinim sokom, a u ponudi su i međimursko bučino ulje (70 kuna, 2,5 decilitara) te ocat od smokve s tartufima ili bez njih, kao i suhe smokve te smokvenjak tvrtke Kali. Ima i tartufata te sličnih proizvoda tvrtke Zigante tartufi od tog cijenjenog gomolja, sireva Gligora, džemova, medova, suhoga mesa od slavonske divljači te tri i četiri godine odležanog dalmatinskog pršuta.

Iz okolice Šibenika je, reklamiraju ga tvrdnjom da ga poslužuje restoran Pellegrini iz “Shebenik”, koji ima Michelinovu zvjezdicu, a 100 grama “trogodišnjaka” je 70 kuna. Slične kioske, Borough market je u stvari golemi hangar, imaju Francuzi sa sirevima, Talijani s maslinovim uljima i proizvođači specijaliteta iz brojnih drugih zemalja. Osim što prodaju namirnice, mnogi od njih nude i pripremljene zalogaje ili čak obroke pa su redovi višemetarski. Svježe kamenice, na primjer, prodaju po pristojnih funtu i pol, oko 13 kuna. Mesnice, čija je ponuda takva da bi i onaj tko nije gladan sve pojeo sirovo ili barem kušao, nude i zdjelicu gulaša.

Češnjak prodaju na komade, po pet kuna, kao i artičoke (15 kuna) te breskve (tri komada 17 kuna). Inače je voće jako skupo. Kilogram lubenice je 15 kuna, trešanja čak 150, a kumkvata 240 kuna. Ne treba kupovati puno. Nude tri komada različitog manjeg voća za funtu.

Privatizacija je zabranjena

Borough market nije ni državna ili gradska, a ni privatna tržnica, nego svojevrsna zadruga proizvođača, trgovaca i ugostitelja koji na njemu rade te gradske četvrti. Imaju profesionalnu upravu koja brine o poslovanju, a u statutu im piše da se ne smiju privatizirati. Prvi put se spominju u dokumentu iz 1276., iako neki tvrde da postoje još od 1014. godine.

To je tržnica, ali i turistička atrakcija nedaleko od London Bridgea, koju petkom i subotom posjećuje toliko domaćih ljudi i turista da sjede na pločnicima oko nje ako ne žele stajati kako bi nešto pojeli ili popili.

Kilogram mesa stoji i 370 kuna

Kilogram junećih rebara na Borough marketu stoji 110 kuna, a kod nas je u trgovačkim lancima 40. Najjeftiniji komadi čistog goveđeg mesa su oko 100 kuna, komadi za pečenja oko 125, masniji i tvrđi steakovi s potrbušine oko 180, a kilogram T-bone odreska stoji čak 375 kuna.

Nema što nema od hrane iz mora

Senzacionalna je ponuda svježe ribe i plodova mora, ali neke cijene su i za Engleze visoke. Kilogram skuše je 70 kuna, velike kozice su 340, filet grdobine 300, odresci lososa 180, a tune 320 kuna... Noge i krakovi rakova su 160 i 125 kuna, cipal 85, a hobotnica iz Mediterana stoji 150 kuna.

Vrganji su 570, a lisičarke 350 kuna

Raj za ljubitelje gljiva, tako bi se mogao nazvati londonski Borough market, a cijena se, kaže prodavač, mijenja svaki dan, ovisi o ponudi. Šampinjona ima bijelih, smeđih i ‘smeđijih’, različitih veličina, a kilogram je od 35 kuna. Veliki vrganji su 570, a lisičarke 350 kuna po kilogramu.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • ajetodoo 13.08.2020.

    Ima kod nas više britanaca nego šta mislimo. Dovoljno je samo vidjeti koliko ih se trudi voziti lijevom stranom kolnika. Mnogima to baš ne polazi za rukom, poginu, ubiju nekog, ali dolaze novi britanci. To be continued.

  • wooly 12.08.2020.

    Koja glupa komparacija.Nemogu se miješat kruške i jabuke.Bez obzira na standard tam su cijene hrane ,špeceraja , odječe i obuče nrusporedivo nože.

Komentiraj...
Vidi sve komentare