Obavijesti

News

Komentari 2

London: Britanci poludjeli za našom hranom, guše se u siru, pršutu... Dingač - rasprodan!

London: Britanci poludjeli za našom hranom, guše se u siru, pršutu... Dingač - rasprodan!
5

Sir, pršut, tartufi... Na tržnici Borough je izvrsna ponuda istarskih maslinovih ulja, a najskuplje naše vino Dingač je - rasprodano

VIDEO

Okruglih 20 funta stoji butelja graševine u prodavaonici Taste Croatia na londonskoj tržnici Borough.

Može se birati ona od Iločkih podruma ili Kutjeva.

To je više od 160 kuna, a u Hrvatskoj su te butelje otprilike triput jeftinije i stoje 55, odnosno 50 kuna. Četiri funte skuplja je butelja Badelova Plavca. Kod nas je jeftiniji od 40 kuna pa je razlika u cijeni čak četiri puta. A u Londonu se najbolje prodaje najskuplje naše vino.

- To je Dingač vinarije Saints Hills s Pelješca. Cijena mu je 35 funta i rasprodali smo ga. Čekamo novu pošiljku - priča simpatična, ali sramežljiva Dubrovčanka Dajana, koja je u London došla kod dečka i zaposlila se u hrvatskoj prodavaonici.

Na tržnici se može i jesti

Taj Dingač kod nas stoji oko 250 kuna pa je na Borough marketu samo 40-ak kuna skuplji. A prodaje Dajana i druge hrvatske specijalitete. Odličan je izbor maslinova ulja višestruko nagrađivanih istarskih proizvođača Chiavalon i Belić. Chiavalonove bočice od 0,25 litara stoje 12,50 funta, a Belićeve 12. Tvrtka Stella Croatica prodaje i ekstradjevičansko maslinovo ulje s narančinim sokom, a u ponudi su i međimursko bučino ulje (70 kuna, 2,5 decilitara) te ocat od smokve s tartufima ili bez njih, kao i suhe smokve te smokvenjak tvrtke Kali. Ima i tartufata te sličnih proizvoda tvrtke Zigante tartufi od tog cijenjenog gomolja, sireva Gligora, džemova, medova, suhoga mesa od slavonske divljači te tri i četiri godine odležanog dalmatinskog pršuta.

Iz okolice Šibenika je, reklamiraju ga tvrdnjom da ga poslužuje restoran Pellegrini iz “Shebenik”, koji ima Michelinovu zvjezdicu, a 100 grama “trogodišnjaka” je 70 kuna. Slične kioske, Borough market je u stvari golemi hangar, imaju Francuzi sa sirevima, Talijani s maslinovim uljima i proizvođači specijaliteta iz brojnih drugih zemalja. Osim što prodaju namirnice, mnogi od njih nude i pripremljene zalogaje ili čak obroke pa su redovi višemetarski. Svježe kamenice, na primjer, prodaju po pristojnih funtu i pol, oko 13 kuna. Mesnice, čija je ponuda takva da bi i onaj tko nije gladan sve pojeo sirovo ili barem kušao, nude i zdjelicu gulaša.

Češnjak prodaju na komade, po pet kuna, kao i artičoke (15 kuna) te breskve (tri komada 17 kuna). Inače je voće jako skupo. Kilogram lubenice je 15 kuna, trešanja čak 150, a kumkvata 240 kuna. Ne treba kupovati puno. Nude tri komada različitog manjeg voća za funtu.

Privatizacija je zabranjena

Borough market nije ni državna ili gradska, a ni privatna tržnica, nego svojevrsna zadruga proizvođača, trgovaca i ugostitelja koji na njemu rade te gradske četvrti. Imaju profesionalnu upravu koja brine o poslovanju, a u statutu im piše da se ne smiju privatizirati. Prvi put se spominju u dokumentu iz 1276., iako neki tvrde da postoje još od 1014. godine.

To je tržnica, ali i turistička atrakcija nedaleko od London Bridgea, koju petkom i subotom posjećuje toliko domaćih ljudi i turista da sjede na pločnicima oko nje ako ne žele stajati kako bi nešto pojeli ili popili.

Kilogram mesa stoji i 370 kuna

Kilogram junećih rebara na Borough marketu stoji 110 kuna, a kod nas je u trgovačkim lancima 40. Najjeftiniji komadi čistog goveđeg mesa su oko 100 kuna, komadi za pečenja oko 125, masniji i tvrđi steakovi s potrbušine oko 180, a kilogram T-bone odreska stoji čak 375 kuna.

Nema što nema od hrane iz mora

Senzacionalna je ponuda svježe ribe i plodova mora, ali neke cijene su i za Engleze visoke. Kilogram skuše je 70 kuna, velike kozice su 340, filet grdobine 300, odresci lososa 180, a tune 320 kuna... Noge i krakovi rakova su 160 i 125 kuna, cipal 85, a hobotnica iz Mediterana stoji 150 kuna.

Vrganji su 570, a lisičarke 350 kuna

Raj za ljubitelje gljiva, tako bi se mogao nazvati londonski Borough market, a cijena se, kaže prodavač, mijenja svaki dan, ovisi o ponudi. Šampinjona ima bijelih, smeđih i ‘smeđijih’, različitih veličina, a kilogram je od 35 kuna. Veliki vrganji su 570, a lisičarke 350 kuna po kilogramu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...