To je to što me zanima!

Mađarski parlament usvojio tzv. "robovlasnički zakon"

Zakon, koji znatno povećava broj prekovremenih sati koje poslodavci mogu zatražiti, usvojen je sa 130 glasova "za" prema 52 "protiv" i jednim suzdržanim
Vidi originalni članak

Mađarski parlament usvojio je u srijedu kontroverzni zakon o fleksibilnijem radnom vremenu, u jako napetom ozračju zbog nezapamćenog protivljenja oporbe koja tvrdi da je riječ o "robovlasničkom zakonu".

Zakon, koji znatno povećava broj prekovremenih sati koje poslodavci mogu zatražiti, usvojen je sa 130 glasova "za" prema 52 "protiv" i jednim suzdržanim.

Cijelo jutro zastupnici oporbe pokušavali su spriječiti glasanje, u rijetkom iskazu jedinstva prema zastupnicima konzervativne stranke premijera Viktora Orbana.

Sabornicom su nekoliko sati odjekivali povici, zvižduci i čak zvukovi sirene, što je Orban, koji je također sudjelovao u raspravi, stoički promatrao.

Orbanova stranka Fidesz ima u parlamentu dvotrećinsku većinu.

Broj maksimalno dopuštenih prekovremenih radnih sati povećat će se po novom zakonu s 250 na 400 na godinu, što je izazvalo velike prosvjede u zemlji.

Protivnici zakona ističu da je on rezultat pritiska njemačkih proizvođača automobila, stupa mađarskog gospodarstva, zbog manjka radne snage u zemlji.

Orban je izrazio zadovoljstvo dobnošenjem zakona, ocijenivši da je riječ o "važnom i dobrom zakonu" te istaknuo da će zakon koristiti radnicima, prenosi MTI.

"Vlada je na strani radnika", rekao je Orban i dodao da će izmjena zakona omogućiti onima koji to žele da povećaju svoje prihode.

Mađarski parlament u srijedu je usvojio i zakon, također jako kritiziran, kojim se uvode novi upravni sudovi.

Helsinški odbor ocijenio je da je riječ o "novoj ozbiljnoj prijetnji vladavini prava u Mađarskoj".

Kritičari upozoravaju da će ministar pravosuđa po novom zakonu imati dominantu ulogu u izboru i nominaciji sudaca budućeg Visokog upravnog suda.

Idi na 24sata

Komentari 29

  • mestar 13.12.2018.

    Pa sto, ako netko hoce radit i zaradit zasto im to onemogucit? Bolje tako nego da rade dva posla i jos izgube sat dva vremena izmedu poslova. To nije obavezno pa tko nece radit i zaradit ne mora.Mislim da nrkima vise smeta orban nego zaakon,

  • ravno1 12.12.2018.

    Ovu "našu" Hinu se, dok je takva, mora ukinuti. Ili smijeniti kompletno rukovodstvo. O čemu Hina priča? 1. Kakav "kontroverzni" zakon? Kontroverzni su ovi jadni novinari i njihovi šefovi. 2. U čemu je problem ako se ti prekovremeni plaćaju? Očito je da ovi iz Hine nikada nisu radili ništa konkretno nego su naučili dobivati plaću bez obzira na rezultate. Na sreću, po većini komentara vidim da je ljudima manje-više sve jasno. Lijevima je najbitnije laprdati. Kao Marasu u današnjem Otvorenom. I u svakoj drugoj prilici.

  • VOLBEAT 12.12.2018.

    uh, što ga volite pljuvati mamicu vam...da su bar petina naših političara domoljubi kao i on...gdje bi nam bio kraj..

Komentiraj...
Vidi sve komentare