To je to što me zanima!

Pahor dobio konkurenciju? Orban izljubio ruku premijerke

Mađarska trenutačno predsjeda Europskom unijom te snažno podupire ulazak RH u Uniju. Orban i Kosor u Zagrebu će potpisati nekoliko energetskih sporazuma
Vidi originalni članak

Mađarski premijer Viktor Orban došao je u utorak u Hrvatsku te će s premijerkom Kosor potpisati nekoliko energetskih sporazuma. Kosor će mu nakon sastanka predstaviti Pregovaračku skupinu za pregovore o pristupanju EU. Mađarska, inače, trenutačno predsjeda Unijom te snažno podupire ulazak Hrvatske u EU. 

Kosor i Orban potpisat će sporazum o suradnji u cilju jačanja sigurnosti opskrbe energijom, zatim sporazum o zajedničkom istraživanju i eksploataciji ležišta ugljikovodika koja se nalaze duž zajedničke granice te sporazum o uzajamnom skladištenju obveznih zaliha sirove nafte i naftnih derivata. 

Orban: U travnju ćete dobiti čaroban datum

Iduća dva mjeseca presudna su za Hrvatske pregovore s EU, izjavio je mađarski premijer Viktor Orbán nakon razgovora s premijerkom Jadrankom Kosor u Banskim dvorima.

- Mi smo hodali u cipelama u kojima vi hodate, znamo gdje je tijesno u tim cipelama i da je najteže brzo hodati na zadnjoj dionici. No, nema smisla trčati maraton od 42 kilometra, ako ne pretrčite i posljednjih 195 metara. Mjesec ožujak trebao bi biti mjesec uspjeha, a u travnju bi trebali dobiti čaroban datum. Ako to ne uspijemo sada, prolongirat će se pristupanje - rekao je Orban.

Do kada bi se članstvo Hrvatske u EU moglo prolongirati, ako ne završimo svoj posao do lipnja, Orban nje odgovorio jer je uvjeren da ćemo datum dobiti. Kazao je i da će zona od Baltika do Jadrana biti motor gospodarskog razvoja, te da će oni koji će biti dio toga imati veliku korist, dok će oni koji izostanu izgubiti povijesnu šansu.

Kosor: Po pitanju MOL-a Vlada nije upala ni u jednu zamku

Nakratko su se dotaknuli Ine i MOL-a. Na pitanje kako mađarska strana gleda na to što je Hrvatska željela spriječiti da MOL postane većinski vlasnik, Kosor je ustvrdila da Vlada poštuje sva načela i temelje tržišnog natjecanja.

- Vlada nije upala ni u jednu zamku, a bilo je onih koji su nas gurali da prekršimo odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Lisabonski ugovor te pravnu stečevinu EU - rekla je Kosor ističući da je imala uspješan razgovor s čelnikom Mola.

Orban je napomenuo da su tržište i poslovni svijet, područja gdje ima nesuglasica.

- Ovim nesuglasicama pristupam sa stajališta hrvatsko-mađarskog povijesnog strateškog parnerstva. Neću dozvoliti da nas bilo kakva poslovna nesuglasica ili problem izbaci iz tog kolosjeka - rekao je. 

Mađari lani ostvarili 5,5 posto više noćenja

Kosor i Orban razgovarali o gospodarskoj suradnji i turizmu. Kosor je izvijestila da posljednji podaci govore da su Mađari lani ostvarili 5,5 posto više noćenja, a očekuje da ih ove godine na Jadranu bude još više. Orban je kazao i da je on prvi turistički agent hrvatske Turističke zajednice. U ime vlada Hrvatske i Mađarske, Kosor i Orban potpisali su i sporazume kojima se dodatno jača energetska suradnja i sigurnost Hrvatske i Mađarske na tom području.

Idi na 24sata

Komentari 30

  • Raziel CRO 09.02.2011.

    On je njoj javno poljubio ruku, a kad su se zatvorila vrata ona je njega ljubila u guzi*u potpisujuči nove štetne ugovore za Hrvatsku ne bi li se Uniji uvukala u isto mjesto!!!!!!!

  • nefertiti69 08.02.2011.

    Jaca bila na kursu mađarskog pa zvala Orbana da čuje kak joj ide, a janez je za sad na ledu jer je preblizu ak se bu moralo bežat van zemlje.

  • puki35 08.02.2011.

    bljuje me se već od sveg ovog.....egipat čim prije.....

Komentiraj...
Vidi sve komentare