Obavijesti

News

Komentari 30

Pahor dobio konkurenciju? Orban izljubio ruku premijerke

Pahor dobio konkurenciju? Orban izljubio ruku premijerke
9

Mađarska trenutačno predsjeda Europskom unijom te snažno podupire ulazak RH u Uniju. Orban i Kosor u Zagrebu će potpisati nekoliko energetskih sporazuma

VIDEO

Mađarski premijer Viktor Orban došao je u utorak u Hrvatsku te će s premijerkom Kosor potpisati nekoliko energetskih sporazuma. Kosor će mu nakon sastanka predstaviti Pregovaračku skupinu za pregovore o pristupanju EU. Mađarska, inače, trenutačno predsjeda Unijom te snažno podupire ulazak Hrvatske u EU. 

Kosor i Orban potpisat će sporazum o suradnji u cilju jačanja sigurnosti opskrbe energijom, zatim sporazum o zajedničkom istraživanju i eksploataciji ležišta ugljikovodika koja se nalaze duž zajedničke granice te sporazum o uzajamnom skladištenju obveznih zaliha sirove nafte i naftnih derivata. 

Orban: U travnju ćete dobiti čaroban datum

Iduća dva mjeseca presudna su za Hrvatske pregovore s EU, izjavio je mađarski premijer Viktor Orbán nakon razgovora s premijerkom Jadrankom Kosor u Banskim dvorima.

- Mi smo hodali u cipelama u kojima vi hodate, znamo gdje je tijesno u tim cipelama i da je najteže brzo hodati na zadnjoj dionici. No, nema smisla trčati maraton od 42 kilometra, ako ne pretrčite i posljednjih 195 metara. Mjesec ožujak trebao bi biti mjesec uspjeha, a u travnju bi trebali dobiti čaroban datum. Ako to ne uspijemo sada, prolongirat će se pristupanje - rekao je Orban.

Do kada bi se članstvo Hrvatske u EU moglo prolongirati, ako ne završimo svoj posao do lipnja, Orban nje odgovorio jer je uvjeren da ćemo datum dobiti. Kazao je i da će zona od Baltika do Jadrana biti motor gospodarskog razvoja, te da će oni koji će biti dio toga imati veliku korist, dok će oni koji izostanu izgubiti povijesnu šansu.

Kosor: Po pitanju MOL-a Vlada nije upala ni u jednu zamku

Nakratko su se dotaknuli Ine i MOL-a. Na pitanje kako mađarska strana gleda na to što je Hrvatska željela spriječiti da MOL postane većinski vlasnik, Kosor je ustvrdila da Vlada poštuje sva načela i temelje tržišnog natjecanja.

- Vlada nije upala ni u jednu zamku, a bilo je onih koji su nas gurali da prekršimo odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Lisabonski ugovor te pravnu stečevinu EU - rekla je Kosor ističući da je imala uspješan razgovor s čelnikom Mola.

Orban je napomenuo da su tržište i poslovni svijet, područja gdje ima nesuglasica.

- Ovim nesuglasicama pristupam sa stajališta hrvatsko-mađarskog povijesnog strateškog parnerstva. Neću dozvoliti da nas bilo kakva poslovna nesuglasica ili problem izbaci iz tog kolosjeka - rekao je. 

Mađari lani ostvarili 5,5 posto više noćenja

Kosor i Orban razgovarali o gospodarskoj suradnji i turizmu. Kosor je izvijestila da posljednji podaci govore da su Mađari lani ostvarili 5,5 posto više noćenja, a očekuje da ih ove godine na Jadranu bude još više. Orban je kazao i da je on prvi turistički agent hrvatske Turističke zajednice. U ime vlada Hrvatske i Mađarske, Kosor i Orban potpisali su i sporazume kojima se dodatno jača energetska suradnja i sigurnost Hrvatske i Mađarske na tom području.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...
Tuga u Makarskoj nakon smrti susjede Milke (73): 'Brinula se o sinu, tko će sada njemu pomoći'
UHITILI MUŠKARCA (40)

Tuga u Makarskoj nakon smrti susjede Milke (73): 'Brinula se o sinu, tko će sada njemu pomoći'

Muškarca (40) priveli su zbog izazivanja smrti iz nehaja. On je verbalno napao Milku B. (73) ispred zgrade, a potom ju i odgurnuo. Žena je potom preminula nakon što joj je pozlilo