To je to što me zanima!

Macron će po prvi put od 1991. posjetiti Hrvatsku: Finalizirat će prodaju borbenih zrakoplova

Taj posjet, navodi AFP, bit će prilika za potpisivanje strateškog partnerstva i sporazuma između dviju vlada kojim će se finalizirati prodaja francuskih borbenih zrakoplova Hrvatskoj
Vidi originalni članak

Francuski predsjednik Emmanuel Macron stiže sljedeći tjedan u dvodnevni, službeni posjet Hrvatskoj, objavila je u četvrtak Elizejska palača.

999 MILIJUNA ZA RAFALE Banožić na sastanku NATO-a: 'Hrvatska je kupnjom aviona pokazala predanost cilju'

Macron će biti u Zagrebu 24. i 25. studenoga u "prvom službenom posjetu nekog francuskog predsjednika Hrvatskoj od stjecanja nezavisnosti zemlje 1991. godine".

Taj posjet, navodi AFP, bit će prilika za potpisivanje strateškog partnerstva i sporazuma između dviju vlada kojim će se finalizirati prodaja francuskih borbenih zrakoplova Hrvatskoj.

AVIONI OPET ZAPELI Blokada! Amerikanci nam još nisu dali sve dozvole za svoju opremu s francuskih aviona

Službeni Zagreb je u svibnju najavio kupovinu 12 borbenih zrakoplova Rafale kako bi modernizirao svoje oružane snage, odlučivši se na najveće nabavku naoružanja od rata za neovisnost, piše AFP.

Premijer Andrej Plenković u rujnu je rekao da "nabava borbenih zrakoplova Rafale strateški mijenja položaj Hrvatske u vojnom, obrambenom smislu, u smislu snage prema međunarodnim partnerima, sigurnosnim savezima i koalicijama".

RAFALNI BUDŽET Što sve plaćamo kad kupimo 12 borbenih aviona od Francuza? Ovo su svi budući troškovi...

Hrvatska je, uz Mađarsku, jedna od dvije članice Europske unije koju Macron još nije posjetio od početka svog predsjedničkog mandata.

Macron nakon Zagreba odlazi u Rim u posjet Italiji i papi Franji. S talijanskim vlastima će potpisati sporazum za promicanje usklađivanja francuskih i talijanskih stajališta i koordinaciju dviju zemalja na području europske i vanjske politike, gospodarstva, sigurnosti i obrane, migracija, obrazovanja te prekogranične suradnje.

TVORCI BORBENOG LOVCA Bogatstvo, rat i biznis: Sve tajne moćne francuske obitelji od koje Hrvatska kupuje vojne avione

Ta mini europska turneja omogućit će šefu francuske države da "pripremi francusko šestomjesečno predsjedanje Vijećem EU-a" koje započinje 1. siječnja, dodaje Elizejska palača.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • 18.11.2021.

    Francuzi nam nikad nisu bili prijatelji niti ce biti,nas premier im lize gu.... i kupuje avione koji su tot promasaj,da bi dobio dobro mjesto u buducoj karieri u EU

  • croarmy47 18.11.2021.

    Samo ne pustajte Milanovica blizu Macrona, taj ce nas posvaditi sa Macronom i Francuskom, nece nam prodati Rafale.

  • 18.11.2021.

    Za istu lovu moglo se dobiti duplo više MIG_ova 21 a koje naši piloti već znaju voziti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare