To je to što me zanima!

Macron zabrinut zbog sve veće nuklearne prijetnje S. Koreje

Bijela kuća je u subotu obznanila da su američke snage spremne štititi SAD, napose otok Guam, a Sjeverna Koreja je najavila plan o ispaljivanju raketa u blizini tog američkog otoka
Vidi originalni članak

Francuska i Velika Britanija pozvale su u subotu na smirivanje napetosti nakon višednevnog verbalnog rata Washingtona i Pjongjanga.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron objavio je priopćenje u kojemu sve poziva "na odgovornost i na sprječavanje svake eskalacije napetosti".

Macron je izrazio "zabrinutost zbog jačanja balističke i nuklearne prijetnje iz Sjeverne Koreje (...) Međunarodna zajednica mora djelovati usklađeno, odlučno i djelotvorno" kako bi potaknula Pjongjang da se "bezuvjetno vrati dijalogu", rekao je.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson istaknuo je da Kim Jong-unova Sjeverna Koreja snosi odgovornost za "krizu" između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država, ustvrdivši da zajedno s partnerima radi na pronalaženju "diplomatskog rješenja".

"Sjevernokorejski režim je u korijenu tog problema i mora ga razriješiti", napisao je na društvenoj mreži Twitteru.

"Međunarodna zajednica je jedinstvena u zahtjevu da Sjeverna Koreja prekine svoje agresivne operacije".

"Surađujemo s SAD-om i s našim partnerima u regiji kako bismo pronašli diplomatsko rješenje krize".

Ova izjava dolazi usred porasta napetosti između Pjongjanga i Washingtona.

Bijela kuća je u subotu obznanila da su američke snage spremne štititi SAD, napose otok Guam, a Sjeverna Koreja je najavila plan o ispaljivanju raketa u blizini tog američkog otoka u Tihom oceanu.

Kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je američkog kolegu Donalda Trumpa da se suzdrži od "riječi i postupaka" koji bi mogli "pogoršati" stanje.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • Behemot 13.08.2017.

    Amerikanci se jako brukaju sa Sj. Korejom jer premda je protivnik malen i siromašan, nalaze se na dobroj strateškoj poziciji. Nitko ne želi financirati rat protiv Sj. Koreje, nitko ne želi slati svoju vojsku da tamo gine. Sve u svemu Amerikanci se moraju povući iz sukoba i priznati poraz :P

  • žaba davi rodu 13.08.2017.

    Makro makro tko tebe moze shvatit ozbiljno i pametno taj je neozbiljan i glup Da je bilo kod tebe pameti nebi ti ozenio staru babu dok si bio mlad

  • busdoznalud 12.08.2017.

    Predstavnik države koja je vlasnica tko zna koliko nuklearnog oružja "je zabrinur" jer netko drugi ima isto takvo oružje?! Druže macron, tek kad kompenzirati svu štetu koju ste napravili svojim kolonijalizmom i nuklearnim pokusima uništavajući floru i faunu, ali i ljudske zivote po svjetskim oceanima ćete imati kakvog takvog moralnog prava pričati o drugim državama i njihovim obvezama. Dotad bi ipak bilo primjerenije kad bi prestali s tim jadnim, prozirnim i patetičnim demagogijama.

Komentiraj...
Vidi sve komentare