To je to što me zanima!

Maglena prašina oko Šibenika: Građani osjećali kiselkast okus

S cijelim slučajem upoznata je i policija kao i Sektor za zaštitu prirode pri Ministarstvu. Već su izdavana upozorenja za prekrcavanje gnojiva u luci, a u ponedjeljak će se opet izaći na teren...
Vidi originalni članak

Oblaci prašine i magla koja zaudara na kemikalije u subotu navečer između 20 i 22 sata su izazvali zabrinutost stanara šibenskih četvrti koja se nalaze uz gradsku luku.  

Dojavu o zraku zagađenom česticama prašine i parama kemikalija koji nadražuje i pecka sluznicu usta i nosa te cjelokupni dišni sustav Centar 112 je proslijedio policiji i inspektorima Sektora za zaštitu prirode pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. 

Iako ne radi vikendom, inspektorica Živana Krnić javila se na poziv Centra 112 i obavijestila kako je zagađenje posljedica pretovara umjetnih gnojiva u Luci Šibenik. 

Subotnje zagađenje nije bilo prvo, te je Ministarstvo zaštite okoliša šibenskoj luci već ranije izreklo upozorenje. Najavljeno je da će inspektori u ponedjeljak ponovno posjetiti luku. Zanimljivo da je zrak bio toliko zagađen da su se izmaglica i prašina u zraku vidjeli na nadzornim kamerama Centra 112. 

Problem nastaje jer tvrtka Luka Šibenik pri utovaru i istovaru umjetnog gnojiva ne koristi vakuum pumpe, koje bi trebale usisati otrovne čestice koje su se sada našle u zraku. Iz Luke Šibenik kažu da se incident dogodio kada se s vlaka na brod prekrcavala urea, mineral koji se koristi za prihranu bilja.

Smatraju da se zagađenje događa zbog temperaturnog šoka koji gnojivo doživi na putu iz tvornice do luke, odnosno da se pojavljuje kao posljedica razlike u temperaturi mjesta na mjestu ukrcaja i iskrcaja uree. 

Davor Škugor, predsjednik Uprave Luke Šibenik najdublje se ispričao zabrinutim sugrađanima. Iako on tvrdi da je izmaglica koja  je uznemirila posve bezopasna, o tome će konačni sud dati Ministarstvo zaštite okoliša.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • dalmatar 24.09.2017.

    Podaci o smrtnosti od raka dišnih puteva građana Šibenika u zadnjih 20 tak god. sve govore .....

  • Neculai 24.09.2017.

    Ne srljajte ko guske u maglu.

  • OS98netko 24.09.2017.

    Stigao uvoz limuna

Komentiraj...
Vidi sve komentare