To je to što me zanima!

Magnetskom rezonancom su liječnici u detalje pratili porođaj

MR daje detaljan uvid u zbivanja u maternici te liječnicima omogućuje da na vrijeme uoče anomalije ili bolesti bebe, reagiraju na vrijeme i spase joj život
Vidi originalni članak

Liječnici berlinske bolnice Charite prvi su magnetnom rezonancom pratili porod žene koji je zahvaljujući uređaju bio vidljiv do najsitnijih detalja. Porod je prošao u redu, no u slučajevima gdje dođe do komplikacija, uređaj bi mogao omogućiti liječnicima da brzo i lako uoče 'pogrešku' i spase život djeteta. 

- Možemo vidjeti sve pojedinosti. Slike su fascinantne i pokazuju da je svaki porod malo čudo - rekao je ginekolog Ernest Beinder i dodao da je uređaj zabilježio sva zbivanja u maternici. Još pet žena pristalo je sudjelovati u eksperimentu i dozvoliti snimanje porođaja MR-om. Dok je većina MR uređaja cjevasta, berlinski tim liječnika razvio je poseban 'otvoreni' skener koji ima sobe za rodilje. Dvije godine su pripremali istraživanje, a za vrijeme poroda majka je imala čepiće za uši kako joj ne bi smetala buka uređaja. Nakon što joj je puknuo vodenjak, MR je ugašen. 

Predstojnica Klinike za radiologiju KBC-a Zagreb Ranka Štern-Padovan, rekla je za Jutarnji list da u toj klinici već neko vrijeme MR-om pregledavaju trudnice kod kojih sumnjaju na neke anomalije ili ugroženost fetusa. Dodala je da MR ne šteti djetetu sve dok je u maternici te mu nije ugrožen ni sluh.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • divljaruža 10.12.2010.

    Možda ću sada bubnuti i glupost, ali ja sam laik koji nema pojma o ovim stvarima. Da li mi netko može garantirati 100% da MR ne šteti djetetu? Kažu da ultrazvuk nije štetan za plod, prije su ga 1. put u tijeku trudnoće obavljali tek kad beba oživi, a sada njime odmah potvrđuju trudnoću. Ne znam koliko je od vas čulo za dr. Novosela iz Varaždina, on se bavi poremećajima kod djece (mucanje, hiperaktivnost) ima posebnu metodu ( koju je sam osmislio) liječenja i uspješnost je do 75% poboljšanja stanja, nakon primjene njegovih vježbi. On tvrdi da je ultrazvuk jako štetan u ranoj fazi trudnoće, posebno je štetan ako se obavlja kad se "slažu" neuroni, od ultrazvučnih valova se krivo poslože, i tada dolazi do nekakvih poremećaja. Ginekolozi njega i njegovu metodu uopće ne priznaju, nitko nas ne educira o možebitnoj štetnosti ultrazvuka, a izgleda da je itekako prisutna. Mislim da to nije svjesno prešućivanje od str. ginekologa, ali mislim da ni oni o ovim stvarima nemaju pojma. Kažem, možda sam lupila glupost, ali možda i nisam.

  • GoranaPleško-Grubić 09.12.2010.

    Samo nam pune uši sa raznim mogućnostima a nama običnim smrtnicima više ne žele dati ni inekciju kada vadimo zub a kamoli MR..

  • kikibonbon23 09.12.2010.

    Ja osobno nikad nebi to dozvolila da mi na porodu rade, ali tko voli nek izvoli.... ne kazem da je stetno ali ni obratno... ipak ja sm samo laik koji se ne razumije u te stvari a rodila sam dva puta

Komentiraj...
Vidi sve komentare