Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
9 komentara

Magnetskom rezonancom su liječnici u detalje pratili porođaj

MR daje detaljan uvid u zbivanja u maternici te liječnicima omogućuje da na vrijeme uoče anomalije ili bolesti bebe, reagiraju na vrijeme i spase joj život

24sata/ilustracija
Foto: 24sata/ilustracija
9 komentara

Liječnici berlinske bolnice Charite prvi su magnetnom rezonancom pratili porod žene koji je zahvaljujući uređaju bio vidljiv do najsitnijih detalja. Porod je prošao u redu, no u slučajevima gdje dođe do komplikacija, uređaj bi mogao omogućiti liječnicima da brzo i lako uoče 'pogrešku' i spase život djeteta. 

- Možemo vidjeti sve pojedinosti. Slike su fascinantne i pokazuju da je svaki porod malo čudo - rekao je ginekolog Ernest Beinder i dodao da je uređaj zabilježio sva zbivanja u maternici. Još pet žena pristalo je sudjelovati u eksperimentu i dozvoliti snimanje porođaja MR-om. Dok je većina MR uređaja cjevasta, berlinski tim liječnika razvio je poseban 'otvoreni' skener koji ima sobe za rodilje. Dvije godine su pripremali istraživanje, a za vrijeme poroda majka je imala čepiće za uši kako joj ne bi smetala buka uređaja. Nakon što joj je puknuo vodenjak, MR je ugašen. 

Predstojnica Klinike za radiologiju KBC-a Zagreb Ranka Štern-Padovan, rekla je za Jutarnji list da u toj klinici već neko vrijeme MR-om pregledavaju trudnice kod kojih sumnjaju na neke anomalije ili ugroženost fetusa. Dodala je da MR ne šteti djetetu sve dok je u maternici te mu nije ugrožen ni sluh.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message