To je to što me zanima!

Majka: Kad pronađu njegove ostatke, želim da ostane ovdje

Jean Michel došao je braniti Hrvatsku jer su ga potresle strahote koje je gledao na televiziji. Ranjenog su ga odveli iz vukovarske bolnice '91. u Ovčaru, mučili i ubili
Vidi originalni članak

Govorila sam mu da je on moj pjevač na mjesečini. Bio je idealist, volio je čitati kao i ja, volio je klasičnu glazbu, imao je djevojke... Bio je to moj Jean Michel. U ožujku 1991. odlučio je otići u Hrvatsku, mi smo ga podržavali. Kada nađu njegove posmrtne ostatke, želja obitelji je da ostane u Hrvatskoj. Pričao mi je puno o suborcima, koliko ih voli, i mislim da je njegovo mjesto tu, kazala je Lyliane Fournier, majka dragovoljca ubijenog na Ovčari, danas u Uredu predsjednika. 

Doputovala je u Zagreb s mlađim sinom Paulom. Od predsjednika su u četvrtak preuzeli posmrtno odlikovanje Red Nikole Šubića Zrinskog za iznimnu hrabrost koju je Jean Michel Nicolier pokazao u obrani Vukovara. Kada je zasvirala hrvatska himna, majci su se suze pojavile u očima. 

- Gotovo 500 takvih mladića pridružilo se borbi za hrvatsku neovisnost. Jedan od tih hrabrih ljudi bio je i Jean Michel Došao je u Vukovar i ušao u legendu. Poštovana majko i braćo, hvala vam što ste ga naučili najvrjednijim osobinama - kazao je Ivo Josipović. Ganutoj majci predsjednik je pomogao otvoriti kutiju s odličjem. 

- Hvala vam najljepša. Jean Michel došao mi je jednog dana i rekao "Ja idem". Otišao se boriti za pravu stvar. Umro je smiren, među svojim prijateljima. Mislim da je to i želio - rekla je Lyliane. 

Jean Michel je u Francuskoj bio njegovatelj djece, živio je bezbrižnim mladenačkim životom. Ratne strahote koje je gledao na televiziji toliko su ga potresle da je odlučio doći pomoći u obrani. U Hrvatsku je došao u srpnju 1991. godine. Bio je ranjen, a iz vukovarske bolnice odveli su ga na Ovčaru, zvjerski mučili i pogubili. On je prvi stranac dragovoljac Domovinskog rata koji je dobio odličje. Na svečanoj ceremoniji bio je i njegov zapovjednik. Prisjetio se koliko je bio hrabar. 

- Bio je snajperist, a u najžešćim borbama bio je mrtav hladan i izuzetno hrabar. Pitao sam ga zašto je došao u Hrvatsku, a on mi je rekao na francuskom, a jedan dečko je prevodio "Ja volim hrvatski narod. Vi morate imati svoju državu, vi to zaslužujete". Na ovčari su najprije ubili Sinišu Glavaševića, a zatim njega - ispričao je Nikica Burić Samoborac. 

Jean Michelova obitelj kasnije je otišla na Zavod za sudsku medicinu kako bi dali krv za DNK uzorak. Tijekom dana planiraju posjetiti sva mjesta u Vukovaru na kojima je njihov sin i brat bio. 

- Nosim ćup koji ću napuniti vukovarskom zemljom. U nju ću posaditi jedan cvijet koji će me podsjećati na sina - dodala je Lyliane Fournier pa nam pokazala njegove fotografije kada je bio dijete.

Idi na 24sata

Komentari 52

  • ujo66 05.02.2012.

    moj josipovicu ti se rukujes sa srbijanskim predsjednikom a on se ruga sa hrvatskim braniteljima i optuzuje ih za genocid nad srpskim narodom. budi covjek pa bar jednom reci srbima sad je dosta. sada radite i jos gore stvari iz hrvatskog grada Knina zelite izmjestiti hrvatsku vojsku a za njoj ce otici i clanovi njihove obitelji jer ste dobili jasan naputak od medjunarodne zajednice da napravite prostor za srpski narod koji trazi da mu se vrati vlast u kninu jer ce jedino tada kada srbi dobiju svoj centar kulturni i politicki htjeti vratiti bracu srbe koji su napustili hrvatsku drzavu svjesni da su okrvarili ruke i da ih mesiceva abolicija nece spasiti od odgovornosti. Gotovinu pravednoga zadrzajete u zatvoru kako bi prodani kotromanovic mogao odraditi taj sramotan i bratoubilacki cin Jer ste svjesni ako gotovina izadje iz Zatvora Ranije da ce narod stati uz gotovinu a ne uz vasu ulizivacku politiku i onda vam prljavi planovi o povratku zlocinaca iz srbije nebi uspjeli

  • vitez JURE 18.11.2011.

    o ovom momku sam vec i prije dosta čuo on je bio u hos-u ,aj dobro da su ga se i nakon 20 godina sitili ,neka mu je laka hrvatska zemlja za koju je zivot dao pocivao u miru ! samo se pitam zasto se hosovci gotovo nikako ne spominju u obrani vukovara ,na televiziji kad se prikazuje bitka za vukovar¨? za dom spremni!

  • napaljeni brico 18.11.2011.

    dobro je čuti pozitivne stvari o domovinskom ratu, ako uopće možemo govoriti o pozitivnome u ratu...ovaj stranac je došao braniti našu državu kad su mnogi iz nje pobjegli, on je vidio nešto vrijedno spašavanja u njoj, i na tome mu hvala

Komentiraj...
Vidi sve komentare