To je to što me zanima!

'Makedonija tražila pomoć od 17 zemalja, nisu ni odgovorili'

Veleposlanica Republike Makedonije u Hrvatskoj Danijela Karagjozoska kazala je kako je njezina zemlja zbog napada terorista u Kumanovu tražila pomoć od drugih
Vidi originalni članak

Nakon što su izbili oružani sukobi u Kumanovu Makedonija je tražila pomoć 17 zemalja. Neke od njih su iz regije, a neke članice NATO saveza no nitko nam nije htio pomoći. Većina ih uopće nije odgovorila na naš zahtjev, rekla je u Kutjevu veleposlanica Republike Makedonije u Hrvatskoj Danijela Karagjozoska. Dodala je kako su makedonske vlasti tražile obavještajne podatke koji bi im pomogli u borbi protiv terorista no nitko im ih nije htio ustupiti. 

Nije htjela komentirati nalazi li se Hrvatska među zemljama koje su odbile pomoći Makedoniji. Karagjozoska je rekla i kako je makedonsko veleposlanstvo u Zagrebu nakon napada u Kumanovu utrostručilo mjere sigurnosti te kako se ispred veleposlanstva 24 sata na dan nalaze policijske patrole.

- U Kumanovu smo se borili s najopasnijom bandom na Balkanu koja je htjela destabilizirati Makedoniju. Oni su realna opasnost za regiju, a plan im je bio bombardirati i raketirati vitalna mjesta na kojima se okuplja velik broj ljudi poput tržnica, šoping centara ili policijskih postaja - objasnila je veleposlanica. Ustvrdila je kako su ubijeni i uhićeni teroristi gerilci koji su ratovali u Iraku, Siriji i Afganistanu te da su imali podršku pojedinih stanovnika Kumanova koji su im osiguravali hranu i ustupili kuće iz kojih su pucali na policiju i vojsku. 

- U jednom trenutku počela je pucnjava koja je trajala 16 sati bez prestanka. Na kraju je smrtno stradalo naših osam policajaca, dok ih je 37 ozlijeđeno - istaknula je. Karagjozoska je u Kutjevo doputovala kako bi se sastala s gospodarstvenicima, a najviše s vinarima. Želja joj je, potvrdila je, poboljšati gospodarsku suradnju i trgovinsku razmjenu između dviju zemalja. 

- Naše dvije zemlje nemaju otvorenih pitanja. Jezik, mentalitet i udaljenost nisu barijere. Hrvatska je u EU i to odgovara našim tvrtkama dok smo mi članica CEFTE što opet odgovara Hrvatskoj jer imamo nultu carinu za Ukrajinu i Tursku - rekla je veleposlanica koju su ugostili najmlađi gradonačelnik u Hrvatskoj Josip Budimir (27) i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. Obojica su joj prije sastanka izrazila sućut zbog stradalih policajaca u Kumanovu.

Idi na 24sata

Komentari 232

  • kokaza5 12.05.2015.

    Svako dobro Makedoncima.

  • eeno1 11.05.2015.

    Iskrene isprike ukoliko smo u tih 17 kukavica, a sto me ne bi cudilo...bezmuda vladajuca koalicija i lopovski hdz und jarani nemaju muda, a ni obraza pomoci...sram me je nase dvolicnosti i duplih kriterija, kad smo mi u pitanju i kad su drugi u pitanju...kakva je razlika izmedu cetnika iz SAO Krajine i njihovog pokusaja da se odcijepe iz samosatalne i suverene drzave, te siptara i njihovog odcijepljenja od samostalne i suverene drzave na Kosovu...a sad isti pokusaji u Makedoniji...sramota...puna podrska Makedonci

  • NOVI SNAŽNI SDP 11.05.2015.

    Dali se netko može sjetiti koliko su nama Makedonci pomogli za vrijeme obrane domovine. Nisu ni okom trepnuli već su nas smatrali ustašama koje ubijaju nedužne srbe.Pa što bi oni sada trebali od nas tražiti pomoć.

Komentiraj...
Vidi sve komentare