To je to što me zanima!

Malenici 700 dužnosnika viška, ali ne zna kad će ih smijeniti

Smanjivanje lokalnih dužnosnika bit će svakako. Ako govorimo o zamjenicima, njih ima oko 700 i to je jedan smjer kretanja. Teško je procijeniti rok kada će se to dogoditi, rekao je ministar
Vidi originalni članak

Ministar uprave Ivan Malenica gostovao je u RTL Danas te prokomentirao broj nezaposlenih zbog posljedica korona virusa u Hrvatskoj. 

- Ove godine, čini se, neće nas spasiti sezona - rekao je ministar. 

Kako će se država ponijeti prema svojim zaposlenima, odnosno hoće li biti rezova u ministarstvima? 

- Vlada i pojedini resorni ministri sudjelovali su na gospodarskom-socijalnom vijeću, kao i na neformalnim sastancima sa socijalnim partnerima. Treba znati da je Vlada pripremljenije ušla u ovu nego prethodnu krizu. Nadamo se da će ova situacija dobro proći tako da pitanje plaća u javnom sektoru još nije stiglo kao tema. Mi pratimo razvoj situacije. Došlo je do popuštanja mjera i gospodarstvo će se oporaviti - objasnio je ministar Malenica. 

- Vlada je donijela odluku o zabrani zapošljavanja u javnim službama, osim u zdravstvu i možebitno u Ministarstvu financija. Nadam se da ćemo kroz gospodarske mjere i svibanjski paket potaknuti gospodarsku aktivnost te stabilnost nacije - dodao je. 

NOVI PODACI Na burzi 157.598 ljudi, ali se rast nezaposlenosti usporava

Zašto su zaposlenici pojedinih ministarstava morali koristiti godišnje odmore? 

- Koliko znam radilo se o godišnjem odmoru iz 2019., a prema kolektivnom ugovoru, poslodavac može bez dogovora sa zaposlenikom odrediti kada se ide na godišnji odmor. Nije mi poznato da su ljudi radili tijekom godišnjih odmora, ali vjerujem da je sve bilo po zakonu - rekao je. 

- Svakako promišljamo o smanjenju samih ministarstava. Više ćemo o tome po završetku izbora i reformi nove vlade - dodao je. 

Pozivanje na smanjenje općina i županija, iako to nikad nije bio cilj aktualne Vlade? 

- Žao mi je što se aktivirala ta tema zbog e-Propusnica koje su spriječile širenje zaraze. Svjesni smo činjenice o broju jedinica lokalne samouprave. Smisao teritorijalnog ustroja trebao bi u prvi plan dovesti kvalitetu usluga koji se pružaju u određenoj jedinici lokalne samouprave. Idemo za tim da se poveća kvaliteta, da usluge budu i dostupnije i jednostavnije, a to se može povezivanjem jedinica. Smanjivanje lokalnih dužnosnika bit će svakako. Ako govorimo o zamjenicima, njih ima oko 700 i to je jedan smjer kretanja. Teško je procijeniti rok kada će se to dogoditi - odgovorio je ministar. 

NEMA DOVOLJNO RADNIKA Ovi poslovi postali su najviše traženi zbog pandemije korone

Raspisivanje izbora u srpnju? 

- Održat će se u Ustavnim rokovima, ali ne znamo hoće li biti tijekom ljeta ili jeseni. Ovisi o epidemiološkoj situaciji - zaključio je Malenica. 

Idi na 24sata

Komentari 8

  • ljubica ljubičica_1 01.05.2020.

    Imate viša vi više od 700.

  • jozicalen9 01.05.2020.

    Smjenit će ih nakon izbora kad mu više neće tfrebati za glasanje.

  • GradaninHR 01.05.2020.

    Klembo ne mlataraj usima,radi

Komentiraj...
Vidi sve komentare