To je to što me zanima!

Mali genij: Ima dvije godine i čita te zna znakovni jezik

Matija Baljak (2) iz Petrinje je slova počeo učiti s godinu i pol dana. Prvo je pročitao riječ Europa, a onda i ujo. Do sada je naučio i englesku abecedu
Vidi originalni članak

Europa, vuk, ujo, Petar Pan, riječi su koje je pred kamerama 24sata bez problema pročitao dvogodišnji Matija Baljak iz Petrinje. Mali genijalac slova je počeo učiti s godinu i pol dana, a do danas je naučio englesku abecedu. Jedini od svojih vršnjaka u vrtiću zna čitati pa, kako je rekao, prijatelje i curu Paolu, kojoj je za Valentinovo napravio čestitku, uči slova.
- Prva riječ koju je pročitao bila je Europa, a druga ujo - rekla je Matijina mama Silvana (28), inače učiteljica u petrinjskoj osnovnoj školi.
Matijino zanimanje za slova primijetila je prošle godine dok su se igrali  u dvorištu ispred kuće.
- Ciglom sam po ogradi pisala razna slova, a on je neka od njih prepoznavao. Nisam mogla vjerovati - rekla je mama Silvana, koja je potom Matiju počela učiti i ostala slova.
Grančicama bi oblikovala jedno po jedno slovo, koja bi on lako pamtio. Jednom ju je, kaže Silvana, natjerao da cijeli travnjak prekrije s puno grančica u obliku slova L, njegova najdražeg slova.
- Kako sam učiteljica prvog razreda osnovne škole, odmah sam uočila da je Matija poseban. Svugdje vidi slova, čita riječi, a ponekad i izmišlja riječi koje se rimuju - kaže Silvana. No osim što je naučio čitati, mali Matija zna i znakove gluhonijemih. To ga je naučio ujak kako bi mogao razgovarati s drugim ujakom koji je gluhonijem. Interesira se i za brojeve, ali kako kaže mama Silvana, slova su mu ipak najdraža.
- Zna brojiti do pet, a do deset mu ide malo teže - rekao je Matijin tata Tihomir (32), koji sina često posjedne sebi u krilo dok radi na kompjuteru. Matija se tada zabavlja slovima na tipkovnici. Najdraži dar su mu razne slikovnice, slani štapići i čokolada nakon koje, kako kaže Silvana, čita sve što mu se kaže.


DAROVITA DJECA ZNAJU ČITATI S DVIJE GODINE
Dr. Ellen Winner, psiholog iz Bostona, bavio se proučavanjem darovite djece. Ona, piše dr. Winner, obično nauče čitati slova s 24 mjeseca. U životopisima djece genija često piše da su sama sebe učila čitati. Djeca, kaže dr. Winner, obično počinju čitati tako što vizualno prepoznaju riječ koju povezuju s njenim glasovnim uzorkom koji su čuli kad bi ga izgovarali odrasli. Poslije, spajajući svako slovo s odgovarajućim glasom, uspijevaju slovkati riječi koje prije nisu vidjeli.

Idi na 24sata

Komentari 30

  • Pando 14.02.2010.

    Bravo roditelji, imate sina genija, jeste ponosni? -.-

  • Franky01 14.02.2010.

    znala sam i ja pisat sa 2 i po god i šta sad :S

  • SunTzu 14.02.2010.

    a sto mu to koristi kad je cijeli plan velikih vodja napravit debile od nas koji se bave stvarima poput onih koje nam serviraju na novoj i RTL televiziji

Komentiraj...
Vidi sve komentare