To je to što me zanima!

Mali heroji su jači od opake bolesti te su pobijedili rak!

Ana (13), Marta (6) i Vedran (11) dokazali su da je volja za životom nepobjediva. Svo troje djece je imalo zloćudne tumore koje su uspjeli pobijediti...
Vidi originalni članak

Prava sam kraljica i ne dam bolesti da se vrati. Ne smije doći blizu. Želim biti zdrava, velika i postati pjevačica. Plesat ću na pozornici pred puno, puno ljudi, rekla je Marta Šubarić (6) iz Zagreba. Nijedno dijete ne zaslužuje Martinu sudbinu. U četvrtoj godini liječnici su joj otkrili rijetki dobroćudni tumor među živcima mozga. Za samohranu majku Jasnu (37) smijeh su zamijenile suze, a blagdanska slavlja strepnja uz Martin bolnički krevet. Liječnici su se dugo pripremali za operaciju. Tumor su izvadili, ali se ubrzo vratio. Nakon mučnih kemoterapija i zračenja miruje od lipnja prošle godine. Marta teže miče desnom rukom i vuče desnu nogu, ali je njezina volja za igrom i bezbrižnim djetinjstvom neizmjerna.
Anu Kroflin (13) iz zagorskoga gradića Klanjca bolest je natjerala da odraste sa 11 godina. Dok se prisjeća bolesti, stišće joj se glas. Sve je počelo blagim bolovima u lijevoj nozi. Nakon lakšeg pada završila je na pretragama. Imala je tumor kostiju na lijevoj natkoljenici. Lani su joj ga izvadili, no redovito mora na kontrole. Desna noga će joj normalno rasti, ali lijeva, na žalost, ne. Liječnici su joj ugradili endoprotezu, nadomjestak za dio kosti koji nedostaje. Posebno su joj mrske bile kemoterapije.
- Nisam voljela cjevčice po sebi. Gadila mi se hrana. Stalno mi je bilo zlo - kaže Ana. Dok njezini prijatelji trče, ona može samo gledati. Ali optimistična je. Uživa čuvati psa i želi se boriti za očuvanje prirode.
- Spora sam, ne mogu ni čučnuti. Hodam, a prijatelji trče. Sačekaju me. Bolesti nema. Sve će biti u redu, ja to znam. Ne mogu misliti drukčije - rekla je Ana.
Vedran Robina (11) iz zagorskog Petruševca prije dvije godine pripremao se za prvu pričest. Planirao je veliko slavlje za prijatelje i obitelj. Dok je u školi jeo, pozlilo mu je i povraćao je. Umjesto pričesti završio je u bolničkom krevetu. U trbušnoj šupljini imao je zloćudni tumor.
- Sjedio sam u krevetu. Umjesto u crkvi, ja sam bio u bolnici. Falili su mi prijatelji - kaže Vedran. Između kemoterapija je bio kod kuće, a učiteljica ga je dolazila poučavati. Nakon prikupljanja matičnih stanica i agresivnih kemoterapija ozdravio je i nema posljedice bolesti.
- Najgore je prošlo. Daleko smo od Zagreba pa smo se na različite načine snalazili da Vedran bude na svim terapijama. Bolest nas je i financijski jako potresla. Vedran, koji obožava računalne igre, želi biti građevinar poput oca - zaključila je majka Darinka (36). Želite li im pomoći, možete uplatiti na žiro-račun - 2360000-3114365039- u Zagrebačkoj banci.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • dolphin32 03.05.2009.

    ne mogu vjerovati!!!! ispravim pravopisnu pogrešku novinarke i izbrišu mi komentar zbog nepoštivanja pravila!! i usput isprave pogrešku u naslovu!! jooj, svašta..

  • JerkoKC 03.05.2009.

    Živite veselo ine mislite na prošlost

  • Inana 02.05.2009.

    mali andjeli....

Komentiraj...
Vidi sve komentare