To je to što me zanima!

Mali Kolumbijci živjeli u špilji i izmislili svoj jezik

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
KOLUMBIJA: Nakon što su izvukli izoliranu djecu iz spilje, dječak je ugrizao spasioca. Sva su djeca rođena u spilji i govorila su nekim svojim jezikom
Vidi originalni članak

Kolumbijska obitelj Rosales s petero djece živjela je u spilji na 2600 metara nadmorske visine kraj sela Turmequé, 300 km od Bogote. Spasioci su u svibnju izvukli djecu, od jedne, pet, sedam i osam godina te bebu staru tri mjeseca. Smjestili su ih u dom.
- Kad smo ih našli nismo znali jesu li dečki ili curice. Bili su divlji. Jedan me ugrizao kao životinja - prisjeća se spasioc Alivio Garzón. Stigavši u bolnicu, kuštravu djecu je uhvatila panika vidjevši TV i šišač za kosu. Nikada se nisu šišali, piše Globo. Svi su se rodili u spilji, a djeca su razvila i svoj jezik. Stanovnici sela znali su da u spilji na brdu živi obitelj, ali nisu znali da ima toliko djece.
- Mislila sam da ih je samo dvoje. Nisu komunicirali ni sa kim, kao da žive u džungli - rekla je Eva Maria Contreras. Djeca su spavala u rupi bez madraca i deke. Njihova odjeća bila je stara, poderana i prljava. Sve je smrdjelo. Gradonačelnica Turmequéa, María Inés Osorio rekla je kako njihov otac, koji ih je izolirao, nije sasvim neuk. Nakon što su mu uzeli djecu, otišao je u Bogotu i angažirao odvjetnika. Tuži vladu i želi djecu nazad. Djeca se polako socijaliziraju. Stariji uče španjolski jezik i dobili su rodni list. Roditelji su ostali u spilji. Najmanji čekaju skrbnika ili posvojenje.

Idi na 24sata

Komentari 36

  • tisly 13.09.2010.

    mozda mi imamo iozmisljeni jezik...:) a ne oni..:D mozda smo mi ti koji smo drugaciji i cudni..:)

  • tinamandolina 13.09.2010.

    audrey i ruke,potpuno se slažem,a za mirku,romima bi trebalo poboljšati životne uvjete,a ne uzeti im djecu,nitko to nije rekao. ja ne mislim da živim nezdravo,pijem dobru vodu,živim u malom nezagađenom gradu,ne šminkam se,rijetko jedem meso,ne koristim omekšivač :) slobodno odite u špilju kome se sviđa,samo pitanje je koliko bi izdržali. ja ipak ne bi...

  • strasnisud 13.09.2010.

    kao mi smo civilizirani pa ce im biti bolje...mo\'s mislit,veci smo primitivci od bila kakvih plemena...

Komentiraj...
Vidi sve komentare