To je to što me zanima!

Mame iz Nazorove traže topli dom i obitelj koja će ih udomiti

Dvije majke privremeno su smještene u Majčinski dom u Zagrebu. Spremne su i žele započeti novi život sa svojim kćerima. Razdvajanje za njih nije opcija...
Vidi originalni članak

Ja sam ti velika curica, jel’ da mama da jesam?, nasmiješila mi se trogodišnjakinja i hitro uskočila u siguran zagrljaj svoje majke.
Ona je od početka života s majkom u zagrebačkom Domu za nezbrinutu djecu.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Njezinu majku, za potrebe ovoga teksta, nazvat ćemo Ivana, kao i djevojčicu Lea. Ivana je ostala trudna s nepunih 15 godina. Tek je završavala osnovnu školu, a život joj se preko noći promijenio i krenuo u potpuno nepoznatom smjeru.

- Nisam znala što ću i kako ću, ali sam odlučila zadržati dijete. Bila sam dijete koje je dobilo dijete. Tisuću pitanja, nesigurnost, strah... Sve su to emocije koje su me razdirale. U početku je i otac djeteta bio tu, ali sad više nije - rekla nam je Ivana, koja je tek napunila 18 godina. Danas ide u drugi razred srednje škole i čeka je još jedna godina do završetka. Ivana i Lea nemaju gdje živjeti osim u Domu. One nemaju svoj parkić s prijateljima, odlaske na vrtićke rođendane, druženja i šetnje po parkovima, odlaske na izlete, gledanje crtića na vlastitom TV-u, spavanje na svojem kauču... Imaju sobicu u Domu u Nazorovoj koja je cijeli njihov svemir. Kinderbet i krevet za mamu, igračke... To je njihova sadašnjost.

Iako u Domu imaju sve što im treba, svu potrebnu skrb, hranu i prijatelje, ta mala, prekrasna obitelj, puna ljubavi, nema svoj dom, svoj kutak. Lea od rođenja ima problema s anemijom i slabijim imunitetom te je jako osjetljiva pa mora izbjegavati kolektive. Zato su njih dvije same u jednoj od šest soba, koliko ih ima u Majčinskom domu u Nazorovoj. U ostalim sobama su po dvije majke s djecom.

- Nama je tu prekrasno, imamo i više nego što je potrebno. Jako se lijepo brinu za nas, ali trebamo početi živjeti normalan život - kaže nam Ivana.

Uče brinuti o sebi

Zato Dom za nju i njezinu kćer traži udomitelja, a to su objavili i na web stranici Doma.

- Trenutačno se ne mogu vratiti kući zbog mnogih razloga, a jedan od njih je bolest u obitelji - kaže Ivana. Ona i njezina princeza nadaju se da će uskoro naći udomiteljsku obitelj koja će ih zbrinuti i pomoći im da stanu na noge te sretno kroče u novi život.

U Domu je još jedna majka s bebom koja traži pomoć oko smještaja i zapošljavanja. Njezina curica ima tek godinu dana. Majka, koju ćemo za potrebe teksta nazvati Monika, ima 30 godina i u Domu je posljednjih godinu dana.

Ona ima 11 godina iskustva rada u kuhinji kao pomoćna kuharica. U Domu se pokazala jako vrijednom, a to za nju kaže i bivši poslodavac.

- Mogla bih povremeno pomagati ljudima koji bi nas primili na stan i kojima treba pomoć. Želim raditi, želim sebi i djetetu pružiti što bolji život - objašnjava nam Monika.

No nema sredstava za život, odnosno nema gdje živjeti. Ono što je najvažnije, obje majke bi trebale biti smještene na području Zagreba i okolice, kako bi Ivana mogla ići redovito u školu, a Monikina djevojčica mogla dolaziti u Dom na cjelodnevni boravak dok mama traži posao ili radi.

Dječji dom Zagreb, već desetljećima, od 50-ih godina prošlog stoljeća, ima Majčinski dom, u kojemu se zbrinjavaju trudnice i majke do djetetovih godinu dana. Tu mlade mame, često i same djeca, uče brinuti o sebi i djetetu kako bi se mogli snalaziti i funkcionirati zajedno u vanjskom svijetu. Međutim, godinu dana brzo prođe i često je to prekratak period kako bi se uspostavio nekakav minimum funkcioniranja - da mlade mame završe školu, steknu neko zanimanje, nađu posao i stan te počnu živjeti s djetetom u sigurnim uvjetima. Nerijetko se znalo dogoditi da pod teretom nerješivih teškoća i nesnalaženja u vanjskom svijetu bez ičije pomoći ostavljaju dijete u Domu ili na udomiteljstvu te ga prepuštaju sustavu socijalne skrbi.

- Dječji dom Zagreb već nekoliko godina provodi, uz podršku Grada Zagreba i Zaklade Vaša pošta, akciju ‘Sačuvajmo njihov zagrljaj’, nastojeći pomoći majci i djetetu i nakon boravka u Majčinskom domu organiziranim stanovanjem uz stručnu podršku i rješavanjem egzistencijalnih problema - rekla nam je Jasna Ćurković Kelava, ravnateljica Doma, te dodala kako je nužno i Zakonom o socijalnoj skrbi produljiti sustavnu skrb o majci i djetetu umjesto jedne na tri godine te im time omogućiti sigurnije osamostaljivanje.

- Ministrica Murganić je obećala ovaj prijedlog uvrstiti u novi zakon - kaže nam Jasna Ćurković Kelava.

Hitno produljiti na tri godine

Za Ivanu Dom pokušava naći kvalitetnu, toplu i stabilnu obitelj koja bi udomila nju i njezinu djevojčicu.

- Ivana ide u školu, dobra je učenica i ima mnogo obaveza. Trebaju joj sigurno okruženje i pomoć u svakodnevnoj skrbi oko djevojčice - kaže Kelava. Dodaje kako bi za Monikinu budućnost najvažnije bilo osigurati stan i posao. Trenutačno su obje mame uključene u sustav pomaganja Zaklade Vaša pošta.

Majke dobivaju mjesečnu rentu

Zaklada financijski pomaže mladim majkama i djeci nakon izlaska iz Doma kroz sustav životnog osiguranja. Tijekom boravka u domu na ime majke i djeteta uplaćuje se od sponzora polica životnog osiguranja u protuvrijednosti od 6000 eura. Iznos s police isplaćuje se u obliku mjesečne rente u iznosu od oko 1800 kuna kroz dvije godine od trenutka napuštanja doma kao pomoć sigurnijem osamostaljivanju za najnužnije životne potrebe.

Idi na 24sata

Komentari 106

  • razmisli2x 25.03.2018.

    za sto postoje udrge nego da u ovakvim slucajevima pomognu odnosno nadu rjesenje, udruga koja predstavlja sebe kao hod za zivot upravo u ovakvim situacijama mora pokazati djelima ne rjecima kako i naci rjesenje za ovakve slucajeve. ne mozes predstavljati sebe kao udrugu i onda kada dobijete ovakav slucaj kazete mi ne mozemo naci rjesenje, pa zamislite da crveni kriz prica kako oni postoje i kako su dobri a onda im dode neko gladan na vrata a oni kazu da, da niko ne smije biti gladan ali mi te nemamo cim nahraniti ostat ces gladan. jedino mi nije jasno ako su udruge registrirane kako onda drzava ne kontrolise je li oni mogu obavljati duznosti za ono za sto su registrirane.

  • krunoslav2 25.03.2018.

    Bla bla bla.Imam 38g neoženjen, Neću napraviti djete sa osobom koju ne volim.Šta su širile noge svakom???.

  • nacy 25.03.2018.

    zaboli me

Komentiraj...
Vidi sve komentare