To je to što me zanima!

'Manjkalo je manjih potresa, to je možda smirivanje situacije'

Takvih potresa 3-4 jačine prema Richteru je manjkalo, nismo ih imali, i sada je došao ovaj jutrošnji, tako da je lako moguće da je riječ upravo o takvom smirivanju situacije, tvrdi seizmolog Fiket
Vidi originalni članak

Nema jamstva da se neće dogoditi jači potres, snažniji i od onoga koji se dogodio. Moramo biti svjesni da živimo na teritoriju na kojem je takav potres moguć. Pravila nema – upozorava seizmolog Tomislav Fiket.

Podsjetimo, Zagreb je jutros pogodio niz potresa. Prvi u 9.52, zatresao nas je jačine 3.2 po Richteru, zatim drugi snage 2.3 u 9.59 i 1.6 po Richteru otprilike u 10.03.

- Takvih je potresa manjkalo, nismo ih imali, i sada je došao ovaj jutrošnji, tako da je lako moguće da je riječ upravo o takvom smirivanju situacije, jer se dogodio ispod epicentralnog područja, znači da nije stvar u drugoj, dodatnoj aktivaciji nekog rasjeda sa strane. Lako je moguće da je to samo nadoknada onoga čega nije bilo u proteklom razdoblju - kaže Fiket za Večernji List.

- Nije ugodno kada se dogodi potres, ali treba nastaviti živjeti dalje, to je rizik s kojim smo se rodili i s kojim ćemo i umrijeti, ne idete ni na ulicu svaki dan sa strahom da će vas netko možda pregaziti. Smirimo se, reagirajmo smireno, štitite tako sebe i svoje bližnje – kaže seizmolog Fiket.


 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • 23.04.2020.

    Fikete.....nemaš pojma

  • 23.04.2020.

    evo sad imamo u kolekciji i 3.5, 2.2 i 1.2. zavidna kolekcija

  • 23.04.2020.

    Tko zna što radi Bandić ispod Markuševca.Možda kopa podvodnu fontanu...

Komentiraj...
Vidi sve komentare