To je to što me zanima!

Marić: 'Neke stvari iz izvješća dižu jednu vrstu zabrinutosti'

S druge strane u brojci od 2,3 posto rasta u zadnjem tromjesečju, vidljiv je jedan nastavak dobrog trenda, dobre potrošnje koja je glavni pokretač gospodarskog rasta, kaže ministar financija
Vidi originalni članak

Ministar financija Zdravko Marić govorio je o gospodarskom rastu u Dnevniku Nove TV gdje je kazao da postoji 'jedna vrsta zabrinutosti'.

- Neke stvari koje su vidljive iz izvješća, sigurno da dižu jednu vrstu zabrinutosti. S druge strane u brojci od 2,3 posto rasta u zadnjem tromjesečju, vidljiv je jedan nastavak dobrog trenda, dobre potrošnje koja je glavni pokretač gospodarskog rasta. Raduje me rast investicija preko šest posto. Iz svega toga treba izvući određene pouke, jer je, s jedne strane, loš performance industrije, a s druge strane i dalje visoka ovisnost o uvozu. Na tome svi skupa trebamo raditi - rekao je.

"OČEKIVANO": Diže nam se, ali nam i pada: BDP raste, ali sporije nego lani

No istaknuo je da ipak ne trebamo strahovati od krize iz 2008. godine.

- I u dobrim vremenima trebamo se zaštiti od loših vremena. Ta godina je značila krizu u cijelom svijetu, u Hrvatskoj je značila krizu od 6 godina. Trebamo činiti sve kako bi stabilizirali javne financije, kako bi se stimulirala gospodarska klima. Ako se i dogodi to, da dođe do nekih poremećaja, bilo eksternih, bilo domaćih, da ipak budemo pripremljeniji. Hrvatska je svih tih šest godina imala slobodan pad, cijelo vrijeme pad BDP-a - rekao je.

PLENKOVIĆ: 'EK je potvrdila napredak Hrvatske u provođenju reformi'

Na pitanje što znači izlazak iz ekonomskih neravnoteža, odnosno izvješće Europske komisije prema kojemu Hrvatska više nema prekomjerne ekonomske neravnoteže i sada bilježi ekonomske neravnoteže, Marić je rekao:

- To je jako dobra vijest, jer nakon izlaska iz prekomjernog deficita, sada smo izašli iz prekomjernih ekonomskih neravnoteža. To je jedan standardni obrazac analiza svih zemalja članica. Hrvatskoj je 2016. godine prijetilo da padne u najniži razred, a sada Hrvatska u zadnje tri godine ide u dobrom smjeru i to se potvrđuje izvješćem. To je izvješće od 70 stranica koje čitaju sve zemlje članice, investitori, kreditne agencije, rejting agencije i uzimaju u obzir prilikom odluke o investiranju i prilikom odluka koju kamatu naplatiti Hrvatskoj. Nadam se da će to imati refleksije, nama je to izuzetno važno u vezi planova za financiranje i refinanciranje.

Za kraj je kazao da će požrtvovno i predano raditi svoj posao dok god je ministar financija.

Idi na 24sata

Komentari 26

  • 28.02.2019.

    Mariću od ove 2019.god. kreće strelovit pad u turizmu koji će se teško zaustavit,tko i malo zna o poslu to je mogao uvidjeti,bezobrazno i bahato preskupi,morski vukovi neznaju kako više da pokažu bezobrazluk,tu su još i cestarine(to već spada u terorizam),tako da imaš razloga za zabrinutost,usput sav kamionski cestovni promet ide preko Mađarske za zapadnu evropu kao i sam što idem a ti plačaj HAC i još što im mjesečno uplačujete 500,00 K.N. za mirovine mimo plače

  • hadred18 28.02.2019.

    Gospodin 75:75

  • John Doe Jr. 28.02.2019.

    nekom se diže prirodno, a nekom sa afričkom šljivom

Komentiraj...
Vidi sve komentare