To je to što me zanima!

Ministar Marić: Ne odustajemo od većeg PDV-a za ugostitelje

Ministar financija se zahvalio ekipi koja je radila na reformi '24 sata dnevno posljednjih dana'. Kazao je da u Saboru očekuje dinamičnu i žustru, ali konstruktivnu raspravu
Vidi originalni članak

Ministar financija Zdravko Marić gostovao je u studiju 24sata gdje je govorio o poreznoj reformi, te poskupljenju hrane i lijekova.

POGLEDAJTE VIDEO:

_______________________________________________________________________________________________

- Planiramo napraviti javnu raspravu da dobijemo komentare. Ali što se tiče paketa promjena, ona je toliko iscrpna da neće trpjeti promjene - rekao je ministar Marić koji kaže da neće odustati od većeg PDV-a za ugostitelje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Snižena stopa na smještaj ostaje - kaže Marić, ali ustraje na višem PDV-u za ugostitelje.

Zahvalio je ekipi koja je radila na reformi '24 sata dnevno posljednjih dana'. 

- Rokovi su vrlo kratki. Očekujem u Saboru dinamičnu i žustru raspravu - rekao je i dodao da očekuje da će rasprava biti konstruktivna. 

- Ljudima i poduzetnicima se lakše prilagoditi promjenama koje pojednostavljuju - kaže ministar.

- Za razliku od prijašnjih promjena, od prvog dana računamo da će se iznos gradovima i općinama kompenzirati - komentirao je udar na lokalne samouprave. Istaknuo je kako su svima poslali smjernice kako da planiraju proračun za 2017. godinu. Tvrdi da će stvoriti transparentan i jednostavniji sustav. 

- Kome ovdje uzimamo? Tko uzima siromašnima? Njima se ništa ne uzima, sve ostaje isto - brani Marić svoj porezni sustav u kojem, tvrdi, nema negativnog poreza pa se ne može ljudima umanjiti porez i prirez više od onog iznosa kojeg već plaćaju.

Ne vidim zašto bi kruh morao poskupjeti

Što se tiče poskupljivanja hrane, lijekova kao i naknade za obnovljive izvore energije Marić odgovara: "Ne vidim zašto bi kruh morao poskupjeti. Smanjuje se porez na dobit i dohodak. Taj segment se zanemaruje". Marić smatra da će smanjenjem komunalnih naknada nadoknaditi poskupljenja hrane. 

Na pitanje zašto se ne planira smanjiti PDV na hranu.

- Hrana je sveobuhvatna. Ima je puno iz uvoza. Zaključak je da se ide na stranu inputa. Da stimuliramo domaću poljoprivredu - rekao je i dodao da su taj zaključak donijeli u dogovoru sa stručnjacima.

Na pitanje kako to da se snižava PDV na lijesove i urne, a raste PDV na hranu Marić je kazao: 'Osim komunalnih usluga, iskristalizirale su se i pogrebne usluge u planiranju direktnog smanjivanja oporezivanja poreza na dohodak'.

Idi na 24sata

Komentari 122

  • liliana 03.11.2016.

    PDV treba biti za sve isti i to 18%.To je jedina pravda.

  • Krtica1 03.11.2016.

    Konobari su deficitarno zanimanje i ja se kao (mali) ugostitelj borim da pronađem konobara koji za 5000 radi 20 dana u mjesecu, ima plačen godišnji 2 tjedna ljeti, tjedan dana u proljeće i jedan tjedan u zimskome periodu. Radim 10 godina i sve (ama baš sve) po zakonu. Spremaćica ima 2700 kn za to što radi 1-2 sata dnevno i uglavnom ja čistim jer nitko ne želi raditi. Isto tako ja i konobarim i tako godinama. Uz to svaki mjesec platim doprinos za nezaposlene u iznosu 470 kn a ta ista burza koja hrani nezaposlene mi u 10 godina nikada nije poslala ni jednog jedinog djelatnika. Ljudi sude da su svi ugostitelji smeća jer im to na temelju nekakvog natpisa kako kava na moru košta 30kn izgleda skupo. Znate Vi koliko je teško u sezoni naći djelatnike na moru? Koliko se plati najam ismještaj?Imam kolege koji ne mogu otvoriti lokal jer nema tko raditi. Sva sreća meni je kafić u Zagrebu i u mojoj kući pa mi nije mi problem ako treba i cijeli dan raditi. No ne sudite olako da je ugostiteljima lako. Da ne govorim o tome kako se povećanjem PDV-a smanjuje dobit koje u glavnom niti nemam pa smanjenje poreza na dobit i nije neki napredak. Živim od plaće i najma koji platim sam sebi jer je prostor moj a država je odredila koliko moram platiti najma i koliko mi za to uzmu poreza. Beneficije ili poticaje ne dobivam i sve što imam stvorio sam sam svojom mukom. Pa eto. Udri po ugostiteljima i PDV 50 a ne "samo" 25%!

  • evo ja 02.11.2016.

    J..a te Todoric koji te tu i stavija.Sta nisi diga minimalnu netto placu na bar 4000 kuna?Sad sam se sitija da to tvome gazdi Todoricu ne bi bilo bas drago jer njegovi radnici imaju 2370 kuna dok se on voza crvenim helikopterom po hrvatskoj pa ne bi imao za gorivo da digne ljudima placu.Sta nisi prije izbora reka da ces dignit pdv pa ne bi sigurno tu sidija. Mrsssssss jadnici jadni

Komentiraj...
Vidi sve komentare