To je to što me zanima!

Marija Šutalo: U našoj Školi budućnosti mlade učimo da se ne boje novih ideja i suradnje

Predstavljamo novo, 7. izdanje konferencije ‘Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska’, 5. travnja u u Zagrebačkom inovacijskom centru. Marija Šutalo iz tvrtke STEMI sudjelovat će na panelu o nastavi nakon korone
Vidi originalni članak

Kroz razgovore s učiteljima otkrivamo da u svakodnevnoj nastavi ima puno birokracije, a nedostaje prakse i primjene onoga što se nauči. Upravo zato smo kroz projekt Škola budućnosti fokusirani na stvaranje tehnoloških rješenja koja su primjenjiva, koja već sutra mogu pomoći nekome u lokalnoj zajednici, kaže nam Marija Šutalo, direktorica operacija tvrtke Stemi.

Stemi i vodnjanski Infobip uz podršku A1 lani su pokrenuli jedinstvenu inicijativu Škola budućnosti, koja je ovih dana započela i s drugim krugom projekta u kojem sudjeluje čak 100 osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske. Školski timovi sa svojim mentorima rješavaju zadatak iz područja STEM-a, uz podršku stručnjaka iz obje kompanije.

O tome što su naučili oni, a što nastavnici, zašto je sve veći odaziv na njihov projekt i što im je motiv za višegodišnji rad sa školama, Marija Šutalo razgovarat će s nama na 7. konferenciji "Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska", 5. travnja u Zagrebačkom inovacijskom centru. Najveća obrazovna konferencija u regiji još jednom će okupiti stručnjake s područja znanosti, obrazovanja i odgoja.

Otvorena komunikacija

- Osnova našeg načina rada je otvorena komunikacija. Svakodnevno razgovaramo s učiteljima i u toj komunikaciji nastojimo stvoriti plodno tlo za nove ideje i nadogradnju. Meni je jako motivirajuće vidjeti rezultate tog pristupa, od međusobnog pomaganja do proaktivnog uključivanja koje pridonosi poboljšanju programa, što će se u konačnici pozitivno odraziti na učenike. Učitelji su prepoznali da smo tu uz njih i koliko nam je stalo da oni i njihovi učenici budu sretni i uspješni - ističe Marija.

RANA PISMENOST Pričanje priča ili čitanje u ranim fazama života itekako utječe na bolje rezultate u obrazovanju

'Učitelje educiramo o AI'

- U široj populaciji pa tako i kod mladih generacija nedostaje znanja o umjetnoj inteligenciji, tehnologiji koja transformira industriju kao što je to napravila pojava parnog stroja, struje ili interneta. Upravo zato prvi program u Školi budućnosti je program Umjetne inteligencije. Učitelje educiramo kako provoditi projektnu nastavu u AI. Osim toga, učiteljima koji nemaju iskustva rada u industriji dajemo uvid u agilne metodologije razvoja - kaže Marija Šutalo.

Upravo zato je projekt Škole budućnosti usmjeren edukacijama u tom području, a ogroman interes pokazao se već u prvome krugu projekta.

- Vodeći se iskustvima iz prošle sezone projekta mogu reći da učenici najbolje reagiraju na praktičnost i primjenjivost. Ne samo da rade na tehnologijama koje tvrtke koriste danas nego i kroz razgovore s pravim inženjerima razvijaju AI chatbot rješenja koja imaju potencijal unapređenja lokalne zajednice - ističe ona.

- Učimo ih kritičkom razmišljanju, komunikaciji, otvorenosti te međusobnom pomaganju i uvažavanju. Učiteljima pak osiguravamo sve potrebno za izvođenje nastave te ih stavljamo u ulogu mentora. Želimo potaknuti više istraživačkog duha, avanturizma, da se djeca i učitelji upuste u nešto i ne znaju gdje će doći. Osim što u projekt nastojimo uključiti manje sredine, gdje ovakvi projekti ne dolaze često, uključujemo i učitelje različitih struka, od etike, biologije, filozofije, stručnih suradnika do učitelja STEM programa - zaključuje Marija Šutalo.

Partneri projekta su Europska komisija, Fina i KONČAR, a projekt podržavaju ZICER, FOI i FER.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare