Obavijesti

News

Komentari 0

Marija Šutalo: U našoj Školi budućnosti mlade učimo da se ne boje novih ideja i suradnje

Marija Šutalo: U našoj Školi budućnosti mlade učimo da se ne boje novih ideja i suradnje
4

Predstavljamo novo, 7. izdanje konferencije ‘Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska’, 5. travnja u u Zagrebačkom inovacijskom centru. Marija Šutalo iz tvrtke STEMI sudjelovat će na panelu o nastavi nakon korone

VIDEO

Kroz razgovore s učiteljima otkrivamo da u svakodnevnoj nastavi ima puno birokracije, a nedostaje prakse i primjene onoga što se nauči. Upravo zato smo kroz projekt Škola budućnosti fokusirani na stvaranje tehnoloških rješenja koja su primjenjiva, koja već sutra mogu pomoći nekome u lokalnoj zajednici, kaže nam Marija Šutalo, direktorica operacija tvrtke Stemi.

Stemi i vodnjanski Infobip uz podršku A1 lani su pokrenuli jedinstvenu inicijativu Škola budućnosti, koja je ovih dana započela i s drugim krugom projekta u kojem sudjeluje čak 100 osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske. Školski timovi sa svojim mentorima rješavaju zadatak iz područja STEM-a, uz podršku stručnjaka iz obje kompanije.

O tome što su naučili oni, a što nastavnici, zašto je sve veći odaziv na njihov projekt i što im je motiv za višegodišnji rad sa školama, Marija Šutalo razgovarat će s nama na 7. konferenciji "Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska", 5. travnja u Zagrebačkom inovacijskom centru. Najveća obrazovna konferencija u regiji još jednom će okupiti stručnjake s područja znanosti, obrazovanja i odgoja.

Otvorena komunikacija

- Osnova našeg načina rada je otvorena komunikacija. Svakodnevno razgovaramo s učiteljima i u toj komunikaciji nastojimo stvoriti plodno tlo za nove ideje i nadogradnju. Meni je jako motivirajuće vidjeti rezultate tog pristupa, od međusobnog pomaganja do proaktivnog uključivanja koje pridonosi poboljšanju programa, što će se u konačnici pozitivno odraziti na učenike. Učitelji su prepoznali da smo tu uz njih i koliko nam je stalo da oni i njihovi učenici budu sretni i uspješni - ističe Marija.

Pričanje priča ili čitanje u ranim fazama života itekako utječe na bolje rezultate u obrazovanju
Pričanje priča ili čitanje u ranim fazama života itekako utječe na bolje rezultate u obrazovanju

'Učitelje educiramo o AI'

- U široj populaciji pa tako i kod mladih generacija nedostaje znanja o umjetnoj inteligenciji, tehnologiji koja transformira industriju kao što je to napravila pojava parnog stroja, struje ili interneta. Upravo zato prvi program u Školi budućnosti je program Umjetne inteligencije. Učitelje educiramo kako provoditi projektnu nastavu u AI. Osim toga, učiteljima koji nemaju iskustva rada u industriji dajemo uvid u agilne metodologije razvoja - kaže Marija Šutalo.

Upravo zato je projekt Škole budućnosti usmjeren edukacijama u tom području, a ogroman interes pokazao se već u prvome krugu projekta.

- Vodeći se iskustvima iz prošle sezone projekta mogu reći da učenici najbolje reagiraju na praktičnost i primjenjivost. Ne samo da rade na tehnologijama koje tvrtke koriste danas nego i kroz razgovore s pravim inženjerima razvijaju AI chatbot rješenja koja imaju potencijal unapređenja lokalne zajednice - ističe ona.

- Učimo ih kritičkom razmišljanju, komunikaciji, otvorenosti te međusobnom pomaganju i uvažavanju. Učiteljima pak osiguravamo sve potrebno za izvođenje nastave te ih stavljamo u ulogu mentora. Želimo potaknuti više istraživačkog duha, avanturizma, da se djeca i učitelji upuste u nešto i ne znaju gdje će doći. Osim što u projekt nastojimo uključiti manje sredine, gdje ovakvi projekti ne dolaze često, uključujemo i učitelje različitih struka, od etike, biologije, filozofije, stručnih suradnika do učitelja STEM programa - zaključuje Marija Šutalo.

Partneri projekta su Europska komisija, Fina i KONČAR, a projekt podržavaju ZICER, FOI i FER.

Pokretanje videa...

Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska 00:09
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...