To je to što me zanima!

Markotić: Možda kasnimo s informacijama, ali bolje je sve doraditi da sve bude jasno

Istraživanje profesora Čičin-Šaina pokazuje da virus ima točkaste mutacije koje mu omogućavaju lakši prijenos s čovjeka na čovjeka, kaže Markotić i naglašava da se mora spriječiti prodor u domove za starije
Vidi originalni članak

Alemka Markotić za N1 je rekla kako su nešto veći brojevi zaraženih rezultat veće aktivnosti preko ljeta gdje su se ljudi opustili i putovali i virusu je lakše prodrijeti. Ističe da se sve događa na otvorenom i više manje među mlađom populacijom i za sada nema težih posljedica. Kaže da skoro 90 posto inficiranih nije trebalo u bolnicu, no da to ne znači da se treba opuštati.

- U istraživanju profesora Čičin-Šaina u kojem su sudjelovali i iz Infektivne klinike vidi se da virus ima točkaste mutacije koje mu omogućavaju lakši prijenos s čovjeka na čovjeka - rekla je Markotić i naglasila da u svemu moramo biti oprezni i spriječiti prodor virusa u zdravstveni sustav i u domove za starije.

WHO UPOZORAVA: 'Pandemiju potiču oni u 20-ima, 30-ima, 40-ima bez simptoma'

Komentirala je i preporuke oko škola.

- Kasnimo možda s informacijama prema javnosti, ali nekada je bolje doraditi sve da bude jasnije nego istrčavati s nedorađenim informacijama, najbolje je da možemo sve uraditi dva mjeseca prije, ali vidjeli smo da nam Covid priređuje iznenađenja i da se situacija mijenja i upute koje sada donesemo morat će se mijenjati i prilagođavati situaciji - kaže.

Govoreći o cjepivima iz SAD-a, Kine, Velike Britanije i Njemačke, rekla je da su prednosti za sada da sva cjepiva su blizu rezultata treće faze, da nisu dala ozbiljnije nuspojave.

PRIPREMA ZA ZIMU Usred koronavirusa proizvođači cjepiva za gripu ruše rekorde

- Na kraju je bitna cijena i tko može s manjom dozom ponuditi učinkovitost - kaže i dodaje da i rusko cjepivo može biti dobro, ali da mora poštovati sve faze ispitivanja. 

Idi na 24sata

Komentari 95

  • Dianysi 19.08.2020.

    Kasni se za zatvorom za vas i osudom za izdaju

  • kaisersosse 19.08.2020.

    Sram ih bilo,extra nesposobni stručnjaci.Majku vam pa što niste turistima na ulaz u Hr tražili test negativni,ne stariji od 48sati.Bezobrazno ste prokockali i prodali struku politici i vlasti i anulirali svu prednost koju smo stekli mi HR građani sa tim da smo bili u kućama i uništili radna mijesta i ekonomiju,ali da se očistimo do kraja od virusa je razlog navodno bio,da bi se svi skupno posrali na to kad je politici odgovaralo ,a i vama,u suprotnom alemka što nisi na prigovor savjesti reagirala i dala ostavku Berošu,ali ne vi ste ublažavali svojim nevinim pogledom i čudnom retorikom okretali i izvrtali činjenice kako vam je odgovaralo,pa ste znali i sto virus misli,ma što će i sutra ste znali,a sad ne znate ništa,jer ne bi ovako prošli da smo svima na crvenoj listi,a ekonomija i turizam su nam skršeni,hoće li sada borba za živote opet početi.E muko naša,pređi na drugoga,jel.

  • Hiroo_Onoda 19.08.2020.

    Oni su STOŽER!

Komentiraj...
Vidi sve komentare