To je to što me zanima!

Martinje u restoranu Kaptol će vratiti sjaj zagrebačkoj kuhinji

Vinar, šef kuhinje i gastro stručnjak su udružili snage kako bi blagdan Svetog Martina doveli na novu razinu. Poštedjeli su mlado vino koje će pustiti da odleži, a gosti će uživati u vrhunskim vinima...
Vidi originalni članak

Vinar Robert Naprta, gastro stručnjak Rene Bakalović i šef kuhinje hotela Westin Tomislav Hruban danima su radili kako bi spojili zagrebačku gradsku i zagorsku seljačku tradiciju i stvorili jedinstveno obilježavanje dana Svetog Martina u restoranu Kaptol. Rezultat toga je subotnja večera u pet sljedova koja će tradicionalne namirnice prikazati u sasvim novom duhu.

- Mi smo željeli tradiciju Martinja prikazati malo drukčije i ujedno podići ljestvicu. I mi imamo puricu, mlince, svinjsku koljenicu i ciklu kojima smo dali moderan duh - kazao je Naprta. Za razliku od ostalih proslava, oni su za svoju u odlučili poštedjeti mlada vina. Dali su im šansu da odstoje, a gostima će poslužiti vrhunska vina.

- Piti mlado vino na Martinje je svakako jedan od običaja, no ono još nije gotovo i tek se treba dokazati. Zato smo se odlučili za ozbiljna vina vinarije Solum i to je naša mala diverzija za Martinje - pojasnio je Naprta. 

U prvom slijedu gosti će tako dobiti dimljenu pastrvu na salati od komorača uz koju će poslužiti Solum brut nature Blanc de blancs NV LD. U drugom slijedu na tanjurima će im doći glazirani pureći zabatak punjen špinatom i mlincima. Uz njih će biti složenac od krumpira i povrća, umak od pečenja sa suhim vrganjima te Solum chardonnay sur lie iz 2015. Treća na redu je sporo pečena svinjska koljenica s garniturom od pastrnjaka, žute mrkve i cikle. Uz to će najbolje ići Solum cabernet sauvignon iz 2014. Za slatkoljupce se sprema punjena mirisna dunja s orahom i medom od kadulje te glazirani kesten na bijeloj čokoladi s narom uz Solum rose.

Za kraj će kuhari pripremiti zapečene dukate aromatizirane palente s camembertom i roquefortom i ekstra djevičanskim maslinovim uljem. Uz njih ide vino Solum orange 2014. 

- Ova bi se večera u budućnosti mogla opisivati kao početak zanimljivog kulinarskog preporoda. Želimo vratiti sjaj zagrebačke kuhinje, dokazati kako ona nije izgubljena u gradskim kronikama. Uvjereni smo kako može zasjati novim sjajem, upravo u Westinu na Martinje - napisao je Bakalović u pozivu.

Cijena za to besprijekornu večer je 490 kuna po osobi, a zbog visoke potražnje svi koji žele doći moraju rezervirati termin u hotelu Westin.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • OrcaPerestrojka 12.11.2017.

    I uvijek glupi konobari, a ništa nema konobarica. I večina ih je bahata ili sociopatski ili psihopatski nastrojena. A konabrice većina sve divne osobe i pravi komadi. Moje pravilo ostavljam bakšiš samo konobaricama.

  • Milecom Milecom 12.11.2017.

    To NIJE Martinje ! Kod nas je običaj da ovi na vlasti i lovarni nemaju ili zaborave običaje običnog svijeta! Za Martinje će servirati i vrhunska strana vina, strana jela i deserte. Za Novu Godinu puste dramu i balet, te ostave tv-tehničara da odradi posao jer će oni biti na putu. Ništa uživo. Mi im služimo samo za financiranje, sada im niti podršaka ne treba, jer ih ne možemo mijenjati.

  • tuna111 11.11.2017.

    Jel se mos napit i penjat po stolovima?

Komentiraj...
Vidi sve komentare