To je to što me zanima!

Matura će se pisati pet dana dulje? Neke škole idu na online nastavu od idućeg ponedjeljka

Zbog sigurnosti zdravlja djece i provođenja epidemioloških mjera, pisanje ispita više i niže razine predmeta bit će u različite dane kako bi se smanjio broj učenika
Vidi originalni članak

Zbog koronakrize se mijenja kalendar pisanja državne mature. Kako doznaje RTL, najveća je novost da se ispiti više i niže razine predmeta neće pisati isti dan pa će se matura produljiti za pet dana. 

- To znači da će se ispiti, hrvatski jezik test A razine pisati jedan dan, test B razine drugi dan. Isto tako esej, razina A jedan, a razina B drugi dan. Isto vrijedi za engleski jezik i matematiku. U cilju su nam maturanti i svi nastavnici i osoblje koje sudjeluje u provedbi i njihovo zdravlje - rekla je ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić objašnjavajući nove uvjete provedbe mature.

SREDNJOŠKOLCI SU DOMA U online se sada prebacuju i pripreme za državnu maturu

Matura će zato trajati do 30. lipnja. Konačni rezultati bit će objavljeni dan kasnije od planiranog, 21. umjesto 20. srpnja.

Pisanjem više i niže razine obveznih predmeta u različite dane, želi se smanjiti broj učenika koji će istodobno boraviti u školi i osigurati lakšu provedbu epidemioloških mjera.

Inače, danas je bilo 640 Covid pozitivnih učenika ili skoro 150 više nego prije tjedan dana. 

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je da je šteta zatvarati škole tamo gdje je situacija dobra te da nije jednostavno zatvoriti školu koje nisu kafići koji se preko noći mogu zatvarati i otvarati. 

IDE I KIKLOP NCVVO: Na državnoj maturi ne bi se smio imati ni smart watch, tko prepisuje neka plati test

Od ponedjeljka na online nastavu prelaze viši razredi osnovnih škola i učenici od prvog do trećeg razreda srednjih škola, uz Primorsko-goransku i Istarsku županiju, donijela je i Šibensko-kninska županija. U Splitsko dalmatinskoj u školama nastavu na daljinu će imati srednjoškolci, osim maturanata. 

Idi na 24sata

Komentari 20

  • duš man 18.03.2021.

    mislim da ta online nastava ne može zamijeniti kontakt učenika i profesora....previše je tu faktora...

  • scobydoo 18.03.2021.

    imam djete u 4. razredu osnovne sa dijabetesom tip 1.znaci,posto nema nikakvih "dokaza"da djeca s autoimunim bolestima cesce oboljevaju,on mora u skolu a zdrava djeca ce pohadati skolu online! nisam znala da korona razlikuje djecu od 8 i od 11 godina kao i od 15 godina ???

  • lalalana1 18.03.2021.

    Bolje da su online bar bi imali vremena pripremati se za tu maturu a ne sto tamo sjede po 7 sati. Al onda ne bi nitko platio pripreme.

Komentiraj...
Vidi sve komentare