Obavijesti

Tech

Komentari 0

U online se sada prebacuju i pripreme za državnu maturu

U online se sada prebacuju i pripreme za državnu maturu
3

Na online nastavu se pripremaju i u Primorsko-goranskoj županiji, a u Zagrebu ovaj tjedan traju testiranja kako bi se vidjelo kako se virus širi u školama. Ravnatelji kažu da je već sve pripremljeno

VIDEO

Dobro funkcioniramo jer imamo nastavu na daljinu, i to ne stavljene materijale na internet nego je održavamo preko online alata, gdje nastava ide uživo iz učionice u realnom vremenu. Mi smo e-škola i naši su nastavnici dobro educirani, rekao nam je Zlatko Stić, ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga u Zagrebu.

Dvije škole u jednoj zgradi

Njihova je škola jedna od 15 u Zagrebu čiji učenici sudjeluju u antigenskom testiranju na koronu, u sklopu istraživanja kako se virus širi u školama. Na osnovu tog testiranja u Gradu Zagrebu odlučit će se o prelasku srednjih škola na online nastavu. U Prelogu nastava za sada funkcionira vrlo dobro.

Za takav scenariji pripremili su se još prošle godine za vrijeme prvog lockdowna.

- Mi smo još prošle godine testirali situaciju pošto smo bili tada jedna od prvih e-škola. Naši ljudi su prošli edukacije, a svaki nastavnik ima laptop s kamerom - objašnjava, dodajući kako ipak svi prefereiraju nastavu uživo.  

Škola Vladimir Prelog ove je godine u još izazovnijoj situaciji budući da je u nekoliko navrata morala zbrinuti učenike ostalih škola koje su stradale u potresu.

- Stvar nam je ove godine bila puno kompliciranija. Mi smo naime 15. svibnja dobili dvije osnovne škole koje su tu pohađale od 1. do 4. razreda, a onda smo dobili IX. gimnaziju koja je ovdje pisala državnu maturu. Početkom ove akademske godine na smještaj smo dobili Prvu ekonomsku školu s kojom sada funkcioniramo u dvije smjene - objašnjava ravnatelj.
No, kaže, sve se može uz dogovor.

Javni prijevoz i izvanškolske aktivnosti

Na online nastavu, i to na najmanje dva tjedna, prešle su i sve srednje škole u sedam županija te mnoge u drugim županijama. Većina će ih tako ostati do kraja ovog polugodišta. Od 14. prosinca na online nastavu prelaze i srednje škole u Primorsko-goranskoj županiji, a sve kako bi se napokon obuzdala epidemija korona virusa. Iako škole nisu žarišta, te je prijenos virusa u njima minimalan, epidemiolozi smatraju kako su srednjoškolci asimptomatski prenosioci virusa, a poseban problem su javni prijevoz i izvanškolske aktivnosti.

Osim toga, online nastava čini se organizacijski bolje rješenje, zbog stalnih odlazaka cijelih razreda u samoizolaciju, ali i sve većeg broja nastavnika te nenastavnog osoblja. Ovako će učenici ostati kod kuće, ali neće biti prisiljeni na samoizolaciju ako su zdravi.
A online će se u većini škola održavati i pripreme za državnu maturu, koje su u Osječko-baranjskoj županiji već uvelike počele. Antun Kovačić, ravnatelj Elektrotehničke i prometne škole u Osijeku rekao nam je kako početkom školske godine učenicima odmah daju mogućnost pripreme za državnu maturu za određene predmete. Dok drugi dio priprema, onih intenzivniji, započinje u ožujku i travnju.

- U dogovoru s predmetnim nastavnicima i učenicima održavaju su pripreme za maturu. Interes učenika budu, uglavnom, hrvatski jezik, strani jezik, matematika i najčešće fizika. - kaže ravnatelj Elektrotehničke i prometne škole koja se prilagodila epidemiološkoj situaciji pa se i pripreme za maturu sada održavaju online.

Još nitko ne zna kako će matura izgledati

Iste pripreme za državnu maturu imali su i prošle školske godine.

- Učenici su se uključivali i imali smo pripreme online - govori ravnatelj Kovačić te nadodaje kako su pripreme uživo kvalitetnije za razliku od priprema online, ali učenici razumiju trenutnu situaciju s korona virusom pa su online pripreme za maturu dobro prihvatili.
U ovoj osječkoj srednjoj školi na pripreme idu učenici koji žele utvrditi i potvrditi gradivo kako bi bili sigurni u polaganje državne mature, a pripreme za državnu maturu nisi obavezne za sve. 

Ako bi pripreme za maturu stavili tijekom produženog tjedna zimskih praznika, svih pet dana, odradili bi pripreme u kratkom roku, a do mature bi ipak ostalo duže razdoblje.

- Kada bismo radili intenzivne pripreme u tjedan dana možda ne bi uspjeli održati ni sve sate. Imamo određeni fond sati za pripreme za državnu maturu koji se rasporedi tijekom godine - kaže ravnatelj koji nadodaje kako praznike iskoriste i za usavršavanje nastavnika.

Pripreme za maturu održavat će se online i u Prelogu.

- Održavat ćemo ih online. Već smo krenuli prije tjedan dana s istim, no čekali smo da vidimo cijelu situaciju i organiziramo se. No i sad još nitko ne zna kako će izgledati matura već ćemo s proljećem imati bolji uvid u situaciju i razraditi cijeli sistem te prema potrebi i pojačati sate. No imat ćemo i u ožujku našu probnu maturu koju držimo za naše učenike. Naravno, vidjet ćemo kakvi će tada biti uvjeti, no u svakom slučaju mi smo spremni na sve - zaključio je ravnatelj Zlatko Stić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto