Tech

Komentari 5

NCVVO: Na državnoj maturi ne bi se smio imati ni smart watch, tko prepisuje neka plati test

NCVVO: Na državnoj maturi ne bi se smio imati ni smart watch, tko prepisuje neka plati test

Ivana Katavić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, za 24sata komentirala je zašto im je neprihvatljivo da oni koji su prepisivali ponovo pišu test u istom roku, te koje promjene žele

Srednje škole već su počele s pripremama maturanata za državnu maturu. Za ovu godinu najavljene su izmjene, poput ponovnog odvajanja ocjene za esej i test iz hrvatskog jezika. To će biti definirano u Pravilniku o državnoj maturi, na kojem radi posebno povjerenstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja, te Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO). O tome i drugim izmjenama smo razgovarali s Ivanom Katavić, ravnateljicom NCVVO-a.

'Nema potrebe za izostavljanjem gradiva s mature'

Zašto je nastala zabuna s Kiklopom?

Djelo Kiklop Ranka Marinkovića u prošloj je školskoj godini izostavljeno s popisa književnih djela za školski esej za višu razinu zbog specifičnih i nepredviđenih okolnosti uzrokovanih štrajkom nastavnika i pandemijom koronavirusa. NCVVO je prošle školske godine proveo istraživanje među nastavnicima kojim je utvrđeno da većina neće biti u mogućnosti obraditi djelo Kiklop do kraja školske godine i na temelju toga je donesena odluka o izostavljanju. Na početku ove školske godine tehničkom je pogreškom ovo djelo izostavljeno s popisa esejskih djela, što je ispravljeno u trenutku kad smo shvatili da je do slučajne i nenamjerne pogreške došlo.

Je li moglo proći i ove godine bez tog teksta, s obzirom da su učenici u zaostacima još od lani?
Roman Kiklop jedno je od kapitalnih djela u hrvatskoj književnosti i smatramo vrlo bitnim da se nalazi na popisu književnih djela za školski esej. Ono se nalazi u svim zastupljenim srednjoškolskim programima,  kako gimnazijskim tako i strukovnim. Napominjemo da se isto djelo nalazi u ispitnome katalogu kao sastavni dio popisa ishoda za test (dio ispita Književnost i jezik). Dakle, od pristupnika se očekuje da za ispit iz Hrvatskoga jezika pročitaju roman Kiklop. Budući da se obrada romana Kiklop planira obično u drugome dijelu drugoga polugodišta, nadamo se da će učenici razumjeti i uvažiti odluku da se roman Kiklop ipak stavi na popis esejskih djela.

Ima li najava da će, kao i lani, biti izostavljen dio gradiva?
Trenutačno još ne vidimo potrebu za najavom izostavljanja dijela nastavnih sadržaja. Centar uvijek maksimalno izlazi ususret maturantima te tako će biti i ove godine ako bude potrebe. Žao mi je što se državna matura svodi samo na ovih nekoliko mjeseci pripreme u četvrtom razredu, no to je ispit koji vrednuje što su učenici naučili tijekom cijele srednje škole. I to je ono što najbolji maturanti na prethodnim državnim maturama savjetuju mladim učenicima - ispiti uopće nisu toliko teški, samo  je najvažnije kontinuirano učiti.  

Tko prepisuje, ponovno na maturu tek iduće godine

Kakve se još izmjene ocekuju na ovogodišnjoj državnoj maturi?
S obzirom na poteškoće s kojima smo se susreli, posebno što se tiče prepisivanja, još smo u rujnu poslali Ministarstvu znanosti i obrazovanja prijedlog izmjena Pravilnika o provođenju državne mature. Naime, stvorena je kriva percepcija da smo mi odobrili učenicima koji su prepisivali da ponovo polažu maturu. To je bila odluka ministrice, a trenutni Pravilnik to omogućuje. Mi to nikad nismo podržavali, ali odluku Ministarstva smo morali provesti. Naš novi prijedlog je da se učenicima koje se zatekne u prepisivanju odmah oduzima test, čak i naplati trošak testiranja, te da im se sljedeće polaganje dozvoli tek iduće godine. Također smo predložili da se u zabranjene uređaje i pomagala na testu uz mobitel uvrsti i pametni sat. Tražimo i da se škola kod koje je došlo do prepisivanja ne može imenovati školom za polaganje mature.

Hoće li to sve biti provedeno ove godine?
Trenutno na Pravilniku radi povjerenstvo Ministarstva i NCVVO-a, no u Ministarstvu se donosi odluka o tome kad će se Pravilnik izmijeniti i početi primjenjivati. Mi smo također uputili i prijedloge kalendara, te vremenika polaganja ispita ovogodišnje državne mature. S obzirom na epidemiju, predložili smo tri modela za polaganje matura, jedan od njih je podjela prema razinama A i B, kako smo proveli i ljetos. No o svemu odluku donosi Ministarstvo.