To je to što me zanima!

Matura: Učenike dočekala nova pitanja na engleskom

Jedino pitanje koje su pogodili forumaši koji su tvrdili da znaju koja će pitanja biti na maturi, jest 'Zločin i kazna' no upitno je da li su znali i ulomak
Vidi originalni članak

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja odbacio je u četvrtak sve insinuacije da su ispitna pitanja s državne mature procurila u javnost. Tvrde kako se radilo o pokušaju obezvrijeđenja i postavljanja prepreka pred provođenje državne mature. Naime, zadnjih dana u medijima se pisalo kako maturanti znaju koja ih pitanja očekuju na ispitima iz engleskog i hrvatskog jezika. Pisali su po forumima i Facebooku kako će se iz hrvatskog pisati esej na temu romana 'Zločin i kazna' i to o razgovoru između glavnih likova, te na temu 'Oca Goriota' i to o razgovoru vicontese i Rastignaca. Ipak, na ispitu za višu razinu iz hrvatskog bile su dvije teme, ulomak iz romana 'Zločin i kazna' i ulomak iz eseja 'Igra, sport, utakmica... industrija: pospremanje izokrenutih vrijednosti' Tončija Matulida. Na osnovnoj razini ponuđene teme bile su ulomak iz eseja 'O romanima i knjigama' Mire Gavrana i ulomak iz romana 'Zločin i kazna' F. M. Dostojevskoga.

POGODILI ZLOČIN I KAZNU, 'FULALI' OSTALO?
Ulomci iz 'Zločina i kazne, stoji u priopćenju,' nisu bili isti na višoj i nižoj razini, a nije se radilo ni o razgovoru Raskoljnjikova i Sonje kako se pisalo po forumima. Ipak, na ispitu je bio ponuđen ulomak knjige u kojem se Raskoljnikov ispovjeda Sonji o ubojstvu. S obzirom da ona u tom ulomku ima samo jednu rečenicu, u Centru to ne smatraju 'razgovorom'. Učenici, pak, i dalje tvrde da su znali da će ih baš taj ulomak dočekati na ispitu.
Iz Nacionalnog centra kažu kako su učenici još u prosincu 2008. godine znali koja će im djela biti u ispitu te da su ona objavljena u ispitnom katalogu za hrvatski jezik. Forumaši koji su tvrdili da znaju koja će pitanja biti na maturi potpuno su promašili nagađanja da će se iz engleskog ispit pisati o GMO-u i školskim uniformama jer te teme nisu ponuđene ni na jednoj razini, priopćili su iz Nacionalnog centra.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • user_39293 18.03.2010.

    Pa e, što bi trebalo i odgovore dati?

  • zed_zed 18.03.2010.

    ove dojave su kao dojave za kladionicu. nešto prođe, a nešto padne );

  • prepametna 18.03.2010.

    možemo vjerovat da su pogodili, a možemo da je netko unaprijed znao pa slučajno procurilo vanka..zanimljiva li je ta matura, nezna se tko pije ,a tko plaća kao i u svemu

Komentiraj...
Vidi sve komentare